Kan Nux gered worden?

Eigenlijk wist ik niet wat ik moest verwachten toen ik Mad Max: Fury Road ging kijken. Ik had de films uit de jaren ’80 niet gezien. Maar de film had positieve reviews gekregen, met name vanwege het esthetische geweld en de sterke vrouwelijke personages; dus ik dacht: laten we eens kijken.

Meer dan het personage Mad Max of de sterke vrouw, Furiosa, fascineerde het karakter Nux mij. De film gaat over Furiosa: zij woont in een post-apocalyptische maatschappij in een eindeloze woestijn. Ergens in een oase heeft een kwade genius, Immortan Joe, controle over het laatste zoete water. Hij verdedigt zijn macht met auto’s en wapens die worden bestuurd door War Boys. Nux is één van de War Boys.. Nux is opgebracht met bijzonder weinig respect voor leven. Aan het begin van de film vangen de War Boys Mad Max om hem zijn bloed af te tappen. De War Boys moeten plotseling uitrukken om achter Furiosa aan te gaan die de vrouwen van Joe bevrijd heeft. Nux wil graag mee vechten maar heeft het bloed van Mad Max nog nodig. Max wordt voorop de auto gebonden en Nux zet de achtervolging in. Nux heeft ook weinig respect voor het leven van Max of zijn eigen leven. Hij beschouwt zijn leven als een ‘half-leven’: hij verwacht in de strijd te sterven, als held naar Walhalla gebracht te worden om vervolgens herboren te worden en op nieuw te kunnen strijden. Vlak voor een move waarbij War Boys verwachten te sterven spuiten ze chroom in hun mond en roept hij “witness me” tegen zijn kameraden: zijn moed moet herdacht worden na zijn dood.

In mijn ogen leven War Boys zoals Nux onder vals bewustzijn. Al vanaf hun vroegste jeugd zijn ze geïndoctrineerd over een heldendood, Walhalla, hergeboorte en het belang om “gewitnessed” te worden in plaats van een volledig leven geleid te hebben. Dit is wat in Marxistische termen “vals bewustzijn” wordt genoemd: de massa (in dit geval de War Boys) heeft vanuit de elite (in dit geval Joe) een verkeerd beeld gekregen van zijn eigen belang en is daarom geneigd om het eigen belang, in dit geval het eigen leven, op te geven voor het belang van de elite. Een ijzersterke indicatie dat het vals bewustzijn is dat Joe en de War Boys doodshoofden als symbool gebruiken, zoals de Britse Mitchell het geniaal verwoordde: “Have you noticed that our caps actually have little badges of skulls on them … Are we the baddies?”.

Nux komt via allerlei omzwervingen samen met Mad Max terecht in de auto van Furiosa, die vakkundig alle War Boys heeft verslagen en de vrouwen van  Joe naar een veilige haven, de Green Place, wil brengen. Hier zit het cruciale moment voor Nux in mijn ogen: is Nux te redden? Kan hij bevrijd worden van zijn valse bewustzijn?

Voor mij is dit een cruciale vraag en wel om de volgende reden: in de hele film staat geësthetiseerd geweld centraal. Er is weinig respect voor leven: de War Boys maar ook allerlei andere mensen worden met weinig pardon gedood. De film staat ambigu tegenover dit geweld: Furiosa en de geredde vrouwen benoemen een aantal keer dat er zo weinig mogelijk slachtoffers moeten vallen; Furiosa en Mad Max zijn helden omdat ze dat geweld kunnen gebruiken. De vrouwen van Joe zijn een lange tijd nauwelijks geklede damsels in distress. De vraag die ik de hele film lang had is hoe ik, als toeschouwer, verwacht wordt naar de War Boys te kijken met hun valse ideologie. Is het verschrikkelijk dat zij de waarde van hun eigen leven en dat van anderen negeren? Of is dit juist te bewonderen. Is “witness me” roepen en vervolgens jezelf opofferen in een blaze of glory iets verschrikkelijks of iets moois?

Uiteraard wordt Nux gered: één van de vrouwen van Joe ontfermt zich over hem. Daarna staat hij snel aan de kant van Furiosa en niet meer van Joe. Karakterontwikkeling gaat snel laten we maar zeggen. Eind goed al goed, toch? Niet helemaal. Om Furiosa, Mad Max en de vrouwen van Joe te redden, moet Nux zichzelf opofferen, hij rijdt zijn auto te pletter en zorgt er zo voor dat Furiosa en de haren het volk kunnen redden. Daarbij roept hij “witness me”.

In dat ene moment keert de film terug naar de ambigue positie: Nux sterft in zijn blaze of glory en gebruikt daarvoor de woorden van zijn ‘valse ideologie’. De makers van de film lijken de dood van Nux nu als een positief moment weer te geven. En daarmee is het maar helemaal de vraag of we de ideologie van Nux als een valse moeten zien: door het einde komen geweld gebruiken, de doodshoofdsymbolen, de waarde van leven ontkennen, geloven in een heldendood, Walhalla, reïncarnatie en “witness me” veel positiever over.

Homo’s zijn gratis

Een maand geleden startte Hillary Clinton haar presidentscampagne met een filmpje “Getting Started“. In het filmpje komen verschillende mensen aan het woord die met een nieuw project starten: moeders die hun kinderen naar school toe sturen, twee broers die in het Spaans aankondigen een bedrijf te starten, een koppel dat een kind verwacht, een meisje dat solliciteert, twee mannen die gaan trouwen. En dan kondigt Clinton aan president te willen worden.

Het filmpje is een soort Bennetton reclame. Alle verschillende groepen die in Amerika leven, worden getoond: blank en zwart, aziatisch en hispanic, man en vrouw, jong en oud, homo en hetero. Dat moment dat twee mannen elkaar de hand geven en zeggen te gaan trouwen in een campagnefilmpje van een Amerikaanse presidentskandidaat raakt me iedere keer weer. Anderhalf decennium geleden zei Hillary Clinton zelf nog “het huwelijk is tussen een man en een vrouw“. De ontwikkeling gaat razend snel, niet alleen bij de Clintons. Het aantal Amerikaanse staten het homo-huwelijk heeft gelegaliseerd groeit snel. Ook in Europa: op 22 mei zal waarschijnlijk een ruime meerderheid van de Ieren in een referendum zich uitspreken voor het homo-huwelijk; de premier van het oerconservatieve Luxemburg trouwt met zijn vriend. Dat is hoopvol, toch?

Zelfs bedrijven al11230610_472385879580915_5347922224579221548_ns Coca-Cola adverteren tegenwoordig met gezin met twee vaders om hun frisdrank te verkopen. Het is natuurlijk revolutionair dat een groot Amerikaans bedrijf dat zich wil richten op de gemiddelde consument zo’n modern gezin laat zien. En toch is dit beeld voor mij heel dubbel: in de kern laten Clinton, de snelle acceptatie van het homo-huwelijk in de VS en Europa en zo’n Coca Cola reclame zien dat homo-emancipatie een tamelijk onschuldige ontwikkeling is. Dat homo’s kunnen trouwen beperkt op geen enkele manier de belangen of de vrijheid van andere mensen.

Dat het toch zo lang heeft geduurd voordat homo’s het recht hebben gekregen om te trouwen is daardoor extra cru. Niets weerhield politici ervan om homo’s rechten te geven of PR-bedrijven om homo’s op posters te zetten behalve het feit dat ze homoseksualiteit anders of weerzinwekkend vonden.

En nu kunnen Amerikaanse presidentskandidaten en grote bedrijven gemakkelijk goede sier maken door zich als pro-homo te afficheren. Het kost namelijk niets, maar het levert met de veranderde maatschappelijke opvattingen over homoseksualiteit wel goodwill op.

Er zijn genoeg keuzes die aanzienlijk ‘kostbaarder’ zijn: na de financiële crisis is het duidelijk voor iedereen dat de Amerikaanse bankensector veel sterker gereguleerd moet worden. Maar of Clinton zich daar sterk voor gaat maken? De hervorming van banken zal ten koste gaan van de groei van de financiële sector en daarmee van het bruto nationaal product, maar bovendien zijn de economische en politieke belangen in de VS sterk verstrengeld: de grootste donoren aan de campagnes van Clinton zijn niet die homo’s die hand in hand lopen maar bedrijven als Goldman Sachs, Citigroup en Lehman Brothers.

Hier in Nederland zijn de belangen misschien allemaal wat minder groot. Maar neem een onderwerp als statiegeld. We hadden in Nederland een goede manier om zwerfafval te beperken en recycling van plastic te promoten. We zouden zo’n systeem toch kunnen uitbreiden naar blikjes? In plaats daarvan is dit systeem door behendige lobbyisten onder het Orwelliaanse motto “Nederland Schoon” de nek omgedraaid: verspilling en vervuiling bestrijden is te duur. En wie zit er in het bestuur van Nederland Schoon? Uiteraard een vertegenwoordiger van Coca Cola bekend van de roze reclames.

Wat ik wil zeggen is het volgende: natuurlijk is het fijn dat Clinton en Coca Cola homo’s in hun reclame-uitingen opnemen. Getrouwde homo’s of homo-vaders met kinderen zijn geen bedreiging voor wie dan ook. Het is wel dan wel ongelofelijk cru dat politici als Clinton zich pas zo laat bij het pro-homo-huwelijk kamp aansloten. Want het kost helemaal niets. Homo’s zijn gratis.

De prachtige wereld van Jupiter Ascending

De laatste film van de Wachowski’s, Jupiter Ascending, heeft veel negatieve reviews gekregen. Terecht. Het plot is “gewoon belachelijk”. De meest positieve reviews (hier, hier) die ik heb gezien benaderen het camp.

Deze film is, wat mij betreft, het kijken waard vanwege één reden. De Wachowski’s hebben een universum uit het niets gebouwd, zoals maar weinigen dat hebben gedaan. Het universum ziet er prachtig uit, maar is bovendien ook fascinerend.

De Wachowski’s schetsen een wereld die beheerst wordt door een genetische aristocratie. Klassen worden bepaald door de genetica van mensen. Mila Kunis, een simpele schoonmaakster op de aarde, komt er achter dat ze precies hetzelfde genoom heeft als een lid van de galactische adel. Ze wordt daarom gezien als een reïncarnatie van deze koningin en daarmee als erfgenaam. Genetica heeft een bijna mystieke waarde. Andere wezens die ze tegenkomt hebben een inferieure genetische status: hun genetisch materiaal is deels menselijk, deels dierlijk. Ze zijn speciaal gemaakt als soldaten.

Je genetisch materiaal bepaalt waar je staat in deze samenleving. Sommigen zijn slechts gefokt als soldaten, anderen worden vanwege hun genetica gezien als erfgenamen van een galactisch rijk. Kunis’ belangrijkste erfenis is de Aarde:

De Aarde is één van vele door mensen bewoonde planeten. Nadat de dinosaurussen uit de weg geruimd waren, is de wereld bevolkt met mensen. Deze mensen zullen op een bepaald moment geruimd worden. Hun genetisch materiaal is nodig voor levenselixer die de ruimte-adel al eeuwenlang levend, jeugdig en gezond houdt. De aristocraten hebben geen enkele scrupule over het doden van mensen: immers zo krijgen zij het eeuwige leven. In een wereld met ongelimiteerde ruimte is tijd de meest schaarse grondstof.

De wereld die de Wachowski’s schetsen is bijzonder rijk; dit zijn de belangrijkste punten voor het plot maar er is nog meer: naast mensen zijn er ook reptilians, grey aliens, andere mens-dier-hybriden, een ruimtepolitie, een wereld gevuld met bureaucraten en een genetische raffinaderij in het oog van Jupiter.

Het is een fascinerende wereld, die quaideeën dichtbij A Brave New World (ook een genetisch kastenstelsel), Gattaca (waar je genetica ook je lot bepaalt), The Matrix (waar mensen ook gebruikt worden als grondstof) en Star Trek: Deep Space Nine, specifiek de Dominion (ook een genetisch gemodificeerd kastenstelsel) komt.

Een prachtige wereld wat mij betreft, maar helaas is de film financieel geen succes, wat zal voorkomen dat er nog een film in deze wereld wordt geplaatst of dat andere filmmakers de kans krijgen om een nieuwe wereld te scheppen.

De vijf beste films van 2014

Een even jaar betekent blijkbaar een top vijf beste films van mij. Daarom ook over 2014, net als 2010 en 2012, een top vijf beste films.

5. Grand Budapest Hotel: nadat ik deze film in de bioscoop zag schreef ik er al een scherpe kritiek op. Deze Wes Anderson film heeft bijna alles wat een goede Wes Anderson film heeft (prachtige visuals, een met liefde gemaakte wereld en topacteurs in alle rollen), maar het mist het hart van alle Wes Anderson films tot nu toe. Het gaat niet over buitengewone mensen en hun zoektocht naar menselijk contact. In bijvoorbeeld Rushmore staan de visuals, acteurs en de wereld in dienst van het onderzoek naar dit onderwerp. The Grand Budapest Hotel is prachtige film maar van binnen hol.

4. The Fault in Our Stars: in zekere zin is The Fault in Our Stars het tegenovergestelde van Grand Budapest Hotel. Dit lijkt een run-of-the-mill Amerikaanse young adult tearjerker over een tienermeisje dat verliefd wordt op een jongen. Niet bijzonder mooi gemaakt, gemakkelijk spelend op het sentiment. Maar dat zou impliceren dat de film onoprecht zou zijn. Maar dat geloof ik niet, omdat ik geloof dat de auteur oprecht en integer is (neem dit prachtige verhaal van hem over vriendschap), en een “Boodschap” wil mee geven over hoe menselijke liefde ons buitengewoon maakt.

3. X-Men: Days of Future Past: ik ben een groot fan van de X-Men filmserie, met name waar het politieke en sociale thema’s raakt, en Days of Future Past raakt deze thema’s vakkundig. Days of Future past weeft bovendien de pre-boot (X-Men First Class) en de eerste drie films vakkundig in één vlot en onderhoudend tijdreisplot vol met fascinerende karakters, waarbij met name de supersnelle Quicksilver mij intrigeerde.

2. Lego Movie: op het eerste gezicht is de Lego Movie de langste lego reclame ooit gemaakt. Daar komt een vermakelijke actie-komedie bovenop. Maar wat er voor zorgt dat deze film in de top-twee komt, is het einde. Dit geeft een ongekende wisseling van perspectief en is daarmee een twist waar M. Nightshamalan nog een puntje aan kan zuigen. Ik zal het einde niet verraden maar hiermee is de film een ongekende ode aan de fantasie.

1. Guardians of the Galaxy: de grootste kracht van the Lego Movie en Guardians of the Galaxy is dat de films zichzelf niet serieus nemen maar dat het plezier waarmee ze gemaakt zijn door de hele film heen te zien zijn. Dit gebeurt bij Guardians of the Galaxy in een sci-fi universum met fascinerende locaties en een rag-tag band of misfits. Precies waar ik aan toe was.

Interstellar, een misser van astronomische proporties

Eén van de laatste films van het jaar die we nog moesten was Interstellar. Ik had grote verwachtingen: Christopher Nolan‘s eerdere film, Inception, staat hoog in mijn lijst van beste films, ik ben dol op space opera’s en niet ongevoelig voor het idee van science-based science fiction. Maar Interstellar bleek een misser van astronomische proporties: de interessante wereld is secundair gemaakt aan een secundair plot over een bokkige dochter en een ruimtereizende vader, dat leent uit niet al te goede science fiction films als Signs en Contact en de meest psychedelische scenes uit 2001: A Space Odyssey.

Het verhaal begint op een Signs-achtige manier: een vader woont samen met zijn zoon en dochter en derde familielid op een afgelegen boerderij. Het meisje denkt dat ze achtervolgd wordt door een poltergeist die haar een boodschap wil sturen. Net als in Signs blijken de kinderlijke hang-ups van Groot Belang voor Het Plot.

De vader moet de ruimte in om de mensheid te redden -wat er precies aan de hand is met aarde  blijft onduidelijk, waarom hij specifiek de mensheid moet redden is een raadsel, hoe de ruimtereis precies de mensheid moet redden is meer een plot device om spanning te creëren in plaats van het hoofdplot. Hij laat een diep ongelukkige dochter achter die bang is haar vader nooit meer te zien. De reis duurt lang en wordt extra verlengd omdat vanwege een zwart gat de tijd van de vader langzamer gaat dan die van de dochter. De vraag of de mensheid gered kan worden wordt voortdurend overschaduwd door het feit dat de vader terug wil naar zijn dochter.

De tijdsdimensie als een ruimtedimensie weergegeven in een tesseract

Uiteindelijk keert de vader terug via het zwart gat. Daar blijkt zich een tesseract waarin de tijdsdimensie een ruimtelijke dimensie is, te bevinden. Uiterlijk haalt alleen het onnavolgbare einde van 2001 de trippiness van deze scene. De ruimtewezens die dit wormgat hebben gemaakt voor de mensheid hebben de tesseract gemaakt zodat de vader met zijn dochter kan communiceren. Dat doet hij door de poltergeist van zijn dochter te zijn en boeken uit de kast te gooien. In een Contact-achtige anticlimax blijkt de Vader de Poltergeist. Dan vraag je je af of je werkelijk je avond besteed hebt aan  het volgen van een boze dochter (die zo’n vier decennia in haar bokkige bui blijft hangen) en een vader die magisch herenigd worden door een groep ruimtewezens.

Een groep ruimtewezens overigens die wel een zwart gat aan kunnen leggen en een ruimte waarin tijd een ruimte dimensie is gericht op een kamer van een klein meisje maar schijnbaar niet normaal met mensen kunnen communiceren of hun problemen kunnen oplossen. Daar hebben ze een gemankeerde vader-dochter relatie voor nodig. Lijkt me echt de handigste manier omdat aan te pakken.

De emotionele kern van de film is dus een mengsel van de bewaarheide hang-ups van kinderen op een boerderij zonder moeder (als in Signs), een hele planeet die haar grondstoffen opoffert om een vader en een dochter met elkaar te laten communiceren (als in Contact) dit alles in de meest trippy sci-fi scene sinds 2001.

De veel interessantere wereld zit er achter: de aarde die niet langer een leefbaar huis voor de mensheid; een wetenschapper die een ruimteschip bouwt om door een wel erg tactisch geplaatst zwart gat mensen te vervoeren naar drie mogelijke werelden voor de mensheid. Maar omdat het zo kostbaar is om mensen vanaf de aarde op te laten stijgen -van andere planeten met zwaardere zwaartekracht als de aarde gaat dat altijd stukken makkelijker overigens- is de fundamentele vraag of plan a (het redden van mensen in gigantische ruimteschepen) wel daadwerkelijk een optie is; plan b (het redden van bevruchte eicellen) blijkt een veel logischere optie te zijn. De cruciale vraag is dus willen we mensen redden of de mensheid redden? De hoofdwetenschapper blijkt altijd plan b een waarschijnlijkere keuze te hebben gevonden suggereert de film. Hij besteedt een deel van zijn tijd aan het ‘oplossen’ van het fundamentele probleem, hoe je mensen uit de zwaartekracht van de aarde zou moeten krijgen maar weet dat er geen oplossing is. Totdat de Vader dat terug telegrafeert naar zijn dochter vanuit de 2001-scene: want schijnbaar is het raadsel van de zwaartekracht een constante en kunnen ruimtewezen die dat zwartgat kunnen bouwen dat alleen die oplossing alleen maar via deze weg laten weten.

Maar als de NASA serieus gecommiteerd zou zijn geweest aan plan B (waarin de mensheid gered moet worden door bevruchte eitjes) waarom is dan maar één van de vijf ruimtereizigers die we zien vrouw?

Dat zou een klein plot hole kunnen zijn in een verder mooie film, maar in dit geval is de hele film one gaping black plot hole.

The Wire als de meest cynische politieke serie

Na twee keer beginnen en stoppen, heb ik de laatste weken The Wire gekeken. In veel politieke series is de indeling helder. Je hebt de goeden en de slechten. Neem The West Wing, daar nemen de idealisten van het Witte Huis, president Bartlett voor op, het op tegen allerlei kwade krachten, zoals de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. In politieke series als Commander-in-Chief en Scandal is het onderscheid nog sterker: de hoofdpersonen in Scandal dragen de ‘witte hoed’, een teken van hun commitment aan de ‘goede’ zaak.

Er zijn ook politieke cynische series, als House of Cards, waar de hoofdpersoon geen idealist is maar een realist die alles over heeft om de macht te bereiken. Hij is de kwade genius uit de andere series.

The Wire is een heel ander soort serie. In het eerste seizoen presenteert het zich als een politieserie: dat lijkt de dynamiek te hebben van de good guys (de politie) tegenover de bad guys (de misdadigers). Maar in die tegenstelling valt de serie niet. De serie speelt zich af op de straten van de zwarte havenstad Baltimore, die -volgens de serie- lijdt onder gewelddadige, georganiseerde drugscriminaliteit. We zien hoe schooljongens misdadigers worden. Niet omdat het ze kwaad van zin zijn maar omdat ze vermalen worden in ‘het systeem’ -het onderwijs, de kinderbescherming en de politie. Politieagenten, docenten, sociale werkers willen de kinderen best helpen, maar de scholen worden afgerekend op testscores en de politieagenten op veiligheidsstatistieken. De ouders van die kinderen hebben hun eigen sores aan hun hoofd: ze leven in armoede of ze zijn zelf afhankelijk van misdaad. Als kinderen over straat zwerven moeten ze twee keer op school komen zodat de school het geld krijgt, maar daarna doet de school zijn best niet meer: als ze op straat lopen, tellen ze niet mee in de toetsstatistieken. Kinderen die op school opbloeien worden snel gepromoveerd weg uit de omgeving van docenten die ze helpen en leerlingen die ze kennen. De politieagenten weten wel welke kinderen risico lopen maar moeten uiteindelijk moorden oplossen. De georganiseerde misdaad biedt deze kinderen eigenwaarde, lost hun problemen (waar de politie en de scholen geen maatwerk kunnen leveren) en is een bron van inkomen voor hen en hun familie.

Deze jongens zijn niet kwaad uit zichzelf. Velen schrikken weg voor het geweld dat de misdadigers toepassen. Maar als ze uit het systeem van de georganiseerde misdaad willen, kan de politie hen niet beschermen. Jongens aan de basis van de organisatie die contact opnemen met de politie worden omgelegd door criminelen, die hun eigen code van loyaliteit handhaven. Zelfs een kort gesprek waarin ze weigeren andere criminelen aan te geven, wordt met de dood bekocht. Aan de bovenkant van de organisatie willen de kingpins ook uit de criminaliteit en de beschaafde zakenwereld in, maar uiteindelijk passen ze niet in de witteboordenwereld, worden ze opgelicht door andere zakenmensen of worden ze aangevallen door andere criminelen die een moment van zwakte zien.

In deze wereld zien we Tommy Carcetti, een jonge ambitieuze politicus. Hij denkt dat hij de zittende burgemeester, achtervolgt door corruptie, vriendjespolitiek en incompetentie, kan verslaan. Hij legt de juiste connecties om informatie te krijgen uit de politie-organisaties, hij kan inspirerend speechen, heeft goede ideeën (het beschermen van getuigen, minder richten op veiligheidsstatistieken) en kiest de beste adviseurs uit. In zijn campagne meet hij de zwaktes van het politiebestel groot uit, zelfs als hij daarmee eerlijk politiewerk eigenlijk tegenwerkt, wat telt zijn de verkiezingen. Daarna zal het allemaal beter worden. Hij wint de verkiezingen. Het lijkt even “Bartlett in Baltimore” te worden. Maar hij kijkt ook verder. Het gouverneurschap lonkt: hij moet daarvoor zijn verkiezingsbeloften inlossen, de criminaliteit terugdringen. De vorige burgemeester heeft wat lijken in de kast laten liggen, een groot begrotingstekort bijvoorbeeld, dus is er geen geld om de politie beter te betalen. Wat rest, is niet de problemen oplossen, die er in de politie-organisatie zijn, maar het beeld creëren dat de criminaliteit terugloopt. Wat rest is politiecommissarissen onder druk zetten om de veiligheidsstatistieken goed uit te laten komen. De goede mensen die hij neer wilde zetten om de politie te hervormen, weigeren mee te doen aan deze politieke spelletjes, de incompetente politieagenten die het spel al jaren spelen passen beter.

En zo is The Wire misschien politiek veel cynischer dan House of Cards, waarin een politicus allerlei kwaad doet als onderdeel van een groot plan om vooruit te komen. Voor Frank Underwood is immoreel handelen een keuze. In The Wire handelen allerlei mensen immoreel omdat ze niet anders kunnen. Je ziet langzaam het net van de omstandigheden sluiten waardoor jongens in de criminaliteit komen, politie-agenten bewijsmateriaal vervalsen en burgemeesters veiligheidsstatistieken manipuleren.

Rutte III

Het huidige kabinet lijkt uitgeregeerd. De coalitiepartijen hebben geen gedeelde agenda meer. In Den Haag gaat het meer over de komende verkiezingen, onafhankelijk van de vraag of deze verkiezingen nou volgende jaar of in 2017 zijn. De uitslag van de verkiezingen lijken ook duidelijk: CDA en D66 zullen winnen, de PvdA en VVD verliezen. De centrale discussie tijdens de volgende formatie wordt het belastingstelsel: CDA en D66 zijn juist op dat vlak een bondgenootschap aangegaan. Een logische partner daarbij is de VVD. Het is de vraag of deze drie partijen een meerderheid kunnen halen. De huidige peilingen geven aan dat ze een paar zetels te kort komen. Maar met de ChristenUnie, die bij veel van de akkoorden betrokken was, is een meerderheid waarschijnlijker.

Hoe zou de ministerraad er dan uit zien?

 • Algemene Zaken: Mark Rutte (VVD)
 • FInanciën: Jan-Kees de Jager (CDA) krijgt de verantwoordelijkheid samen met de staatssecretaris van Financiën. Daarom kiest CDA voor een zwaargewicht, een oud-bewindspersoon die tijdens de onderhandelingen over het vijfpartijenakkoord zijn flexibele houding en goede banden met andere betrokkenen, zoals Buma, Pechtold, Slob, Schouten en Koolmees toonde.
 • Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: Sybrand Haersma Buma (CDA). Iedereen heeft gezien dat buiten het kabinet staan zoals Diederik Samsom de afgelopen twee jaar heeft gedaan geen succes was. Buma zal zich focussen op de Rijksdienst. Tevens eerste vice-premier.
 • Buitenlandse Zaken: Alexander Pechtold (D66). Net als Buma treedt Pechtold toe tot het kabinet. Hij richt zich met veel energie op de portefeuille Europese Zaken. Tevens tweede vice-premier.
 • Veiligheid en Justitie: Gerard Schouw (D66). Deze gepromoveerde jurist zal namens D66 de rechtsstaat gaan beschermen.
 • Economische Zaken, Landbouw en Innovatie: Alexander Rinnooy Kan (D66). De D66′er in de sociaaleconomische vierhoek is Rinnooy Kan, eerder de machtigste bestuurder van Nederland. De terugkeer naar de naam ELI benadrukt dat dit ministerie verantwoordelijkheid neemt voor het innovatiebeleid.
 • Sociale Zaken en Werkgelegenheid: Eric Wiebes (VVD). De VVD’er in de sociaaleconomische vierhoek is Wiebes, die net naar Den Haag is gehaald om staatssecretaris te worden.
 • Defensie: Jeanine Hennis (VVD). Een van de weinige bewindspersonen die op haar plek kan blijven.
 • Volksgezondheid, Welzijn en Sport: Mona Keijzer (CDA). Het sociale gezicht van het CDA.
 • Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: Arie Slob (ChristenUnie). Een voormalig docent op OCW. ChristenUnie vertegenwoordiger in de sociaaleconomische vierhoek. Tevens derde vice-premier. Het is voor D66 een zware veer om OCW aan de ChristenUnie te geven.
 • Infrastructuur en Milieu: Melanie Schultz Verhagen (VVD). Nog een VVD’er die op haar plek kan blijven.
 • Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking: Joël Voordewind (ChristenUnie). De tweede man van de ChristenUnie in de ministerraad. De ChristenUnie weet uit de periode 2007-2010 hoe belangrijk het is om twee mensen in de ministerraad te hebben.
 • Immigratie en Integratie: Fred Teeven (VVD). De hardliner van de VVD krijgt dit ministerschap zonder portefeuille om zo het D66-geluid op V&J niet te veel te laten overheersen.

En de staatssecretarissen

 • Economische Zaken, Landbouw en Innovatie: Sander de Rouwe (CDA). Zal snel terugkeren uit Fryslan om deze post op zich te nemen. Staatssecretaris van Landbouw en Natuur die zich in het buitenland minister mag noemen.
 • Infrastructuur en Milieu: Carola Schouten (ChristenUnie). De ChristenUnie levert met Schouten een bewindspersoon in de milieuhoek. Als staatssecretaris van Milieu zal zij zich inzetten voor belastingvergroening.
 • Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: Sander Dekker (VVD). De bestuurskundige die eerder staatssecretaris van OCW was wordt nu staatssecretaris voor Volkshuisvesting en Bestuurlijke Vernieuwing.
 • Financiën: Wouter Koolmees (D66). Dit is de hoofdprijs voor D66, de staatssecretaris van belastingen en daarmee de spil in het web bij de belastinghervorming.
 • Volksgezondheid, Welzijn en Sport: Tamara van Ark (VVD). De vice-voorzitter van de VVD fractie gaat, net als vier jaar eerder naar VWS.
 • Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: Paul van Meenen (D66). De staatssecretaris voor hoger onderwijs, lerarenbeleid en cultuur moet de afwezigheid van een D66-minister op dit vlak compenseren.
 • Sociale Zaken en Werkgelegenheid: Pieter Omtzigt (CDA). De populaire Twentse politicus is een logische keuze voor sociale zaken.

Oktober Opdracht 2014

Ieder jaar bekijk ik in Oktober naar de muziek die ik dat jaar heb leren kennen. Dit jaar heb ik drie CD’s samengesteld die laten zien wat ik dit jaar veel heb geluisterd: ik heb gekozen voor de vrolijke zomermuziek van The Cat Empire, voor Fauve, die me vorig jaar naar aanleiding van een tweet over de oktober opdracht was aangeraden en voor Lana del Rey’s Summertime Sadness die ik via een cover heb leren kennen.

# Nummer Band Album
1 Til The Ocean Takes Us All Cat Empire So Many Nights
2 Falling Cat Empire Cinema
3 Two Shoes Cat Empire Two Shoes
4 How to Explain Cat Empire The Cat Empire
5 Reasonably Fine Cat Empire Cinema
6 Miserere Cat Empire Two Shoes
7 Feeling’s Gone Cat Empire Cinema
8 So Many Nights Cat Empire So Many Nights
9 Only Light Cat Empire Cinema
10 The Rhythm Cat Empire The Cat Empire
11 Sunny Moon Cat Empire So Many Nights
12 Call Me Home Cat Empire Cinema

The Cat Empire speelde dit jaar het eerst op Lowlands. Ik kende ze al iets langer maar heb er deze zomer heel veel naar geluisterd. Deze Australische band biedt een vrolijke mengelmoes van Latin, Funk, Reggae, Jazz en Ska. Het ademt de sfeer van een prachtige zomermiddag in het park, alhoewel ik er ook een paar nummers erbij heb gezet die veel melancholischer zijn. Op dit verzamelalbum heb ik hun beste nummers uit de periode 2003-2010 gezet.

# Nummer Band Album
1 Blizzard Fauve Blizzard
2 A Light That Never Comes Linkin Park remixed by Steve Aoki Recharged
3 Voyous Fauve feat. Georgio Vieux Fréres
4 Truth or Dare Kyteman Orchestra Kyteman Orchestra
5 Sainte Anne Fauve Sainte Anne
6 Brothers on a Hotel Bed Death Cab for Cutie Plans
7 Jeunesse Talking Blues Fauve Vieux Fréres
8 The Little Things Give You Away Linkin Park Minutes to Midnight
9 Kané Fauve Blizzard
10 Alors on Danse Stromae Cheese
11 Rub a Dub Fauve Blizzard

Vorig jaar heb ik Fauve leren kennen, een Frans collectief dat excelleert in spoken word. Of hun nu eigenlijk rap is of poëzie op elektronische muziek, ik vind het bijzonder intrigerend. Ik heb gezocht naar nummers die daar goed bij passen, uit verschillende genres: indie (Death Cab for Cutie), nu-metal (Linkin Park) en hiphop (Kyteman Orchestra). De vergelijking met de zeer populaire Stromae komt natuurlijk meteen op omdat ze allebei op het grensvlak liggen van elektronische muziek en poëzie maar ik vind Fauve veel mooier.

# Nummer Band Album
1 Summertime Sadness Lana Del Rey Born to Die
2 Blinding Florence and the Machine Lungs
3 Take Me To Church Hozier Take Me To Church
4 Big Exit PJ Harvey Stories from the City
5 Brooklyn Baby Lana Del Rey Born to Die
6 Summertime Sadness Within Temptation Hydra
7 Casual Affair Panic! At The Disco Too Weird To Live, Too Rare To Die!
8 Slow, Love, Slow Nightwish Imaginaerum
9 Let Us Burn Within Temptation Hydra

In 2013 bestond Within Temptation 15 jaar en werden ze door Q-music gevraagd om moderne nummers in hun stijl op te voeren. Ik vond hun versie van Lana Del Rey’s Summertime Sadness bijzonder mooi. Zo heb ik Lana Del Rey leren kennen. Vervolgens heb ik gezocht naar nummers die in de buurt liggen van Del Rey (filmische, melanchonische muziek), dat werden PJ Harvey, Hozier en Florence and the Machine en nummers die in de buurt liggen van Within Temptation’s cover van hun nummer (Nightwish’s Slow, Love, Slow en Casual Affair van Panic! At the Disco)

Belastingvrijstelling voor liefdadigheid is immoreel en onrechtvaardig

In Nederland kan je giften die je doet aan een goed doel aftrekken van je inkomen. Op die manier betaalt de overheid 36 tot 52% van je gift. De aftrekbaarheid is ooit ingesteld om mensen te stimuleren geld aan goede doelen te geven. Dat klinkt als een goede maatregel die moreel gedrag bevoordeelt. Maar vanuit bepaalde filosofische perspectieven, is het juist onrechtvaardig of zelfs immoreel om bepaald gedrag te bevorderen.

Consequentialisten en deontologen
De moraliteit van een handeling kan je op verschillende manieren beoordelen: op basis van de gevolgen die de handeling heeft of op basis van intentie van de actor. Volgens de eerste doctrine, het consequentialisme, is het bevorderen van het doen van giften heel wenselijk. Immers meer mensen geven aan goede doelen! Daarmee krijgen die goede doelen meer geld om hun goede werk te doen. Iedereen wint!

Maar volgens de tweede benadering, de deontologie, wordt de moraliteit van een handeling bepaald door de intentie van de actor. Stel nu dat iemand 59 euro geeft aan een goed doel; dat is één euro onder het minimumbedrag waaronder je je gift kan aftrekken. Als hij 60 euro uit zou geven zou hij 22 euro terugkrijgen van de belastingen: die ene extra euro levert dus 21 euro op! Als iemand om die reden een extra euro geeft, doet dat volgens deze benadering af aan de moraliteit van de handeling. Liefdadigheid zijn dingen die je doet omdat je er zelf niet beter van wordt. Als je fiscaal gestimuleerd wordt om giften te geven zijn er gevallen waarop je vanuit egoïstisch perspectief beter meer dan minder kan geven. Vergelijk dit met het wettelijk verbod op door rouwstoeten heen rijden. Als je dit alleen maar doet om dat je anders door de wet gestraft wordt, heeft het niets met respect voor de doden te maken maar heeft het alleen te maken met respect voor de wet.

Katholieken en Protestanten
Deze twee benaderingen zijn niet alleen maar verschillen van meningen tussen filosofen, het is ook een van de belangrijkste theologische onderscheid tussen katholieken en protestanten. Volgens katholieke theologen worden mensen uiteindelijk door God gered vanwege hun goede werken. Als we die bevorderen, bevorderen we de moraliteit van de bevolking. Maar voor protestantse theologen geldt Sola Fide. Volgens hen kijkt God slechts naar geloof, de pure intentie van bevolking. Dit onderscheid is een fundamenteel onderscheid tussen protestanten en katholieken. Dit kan je ook zien in de doctrines over vrijheid van godsdienst van Locke en Spinoza. Voor Locke geldt het Sola Fide. De overheid moet de uiterlijke verschijningsvormen van geloof niet bevorderen omdat dit leidt tot huichelarij. Volgens Spinoza is geloof zonder handelingen dood. Vervolgens bewijst hij dat morele handelingen gericht moeten zijn op de stabiliteit van de staat.

Hiermee is de keuze om liefdadigheid fiscaal te stimuleren niet meer neutraal ten opzichte van morele doctrines. Niet neutraal tussen deontologen en consequentialisten maar ook niet neutraal tussen katholieken en protestanten. En daarmee is de keuze om deze regeling in te stellen vanuit liberaal perspectief onrechtvaardig, want niet neutraal ten opzichte van ideeën van het goede leven. Het gaat uit van consequentialistische en katholieke morele opvattingen en is in strijd met deontologische en (in mindere mate) protestantse opvattingen. .

Het lijkt dus een mooie, faire regeling die giften aan goede doelen stimuleert, maar uiteindelijk is deze regeling vanuit sommige perspectieven immoreel: er zijn gevallen waarin mensen beter extra geld kunnen doneren omdat ze daar zelf op vooruitgaan. Altruïstisch gedrag wordt zo gecorrumpeerd tot egoïstisch gedrag. En omdat je vanuit verschillende morele en theologische perspectieven anders kan kijken naar de moraliteit van deze regeling, is hij niet neutraal ten opzichte van ideeën van het goede leven. En daarmee, vanuit liberaal perspectief, onrechtvaardig.

Het afschaffen van deze regeling is net als het invoeren van het homo-huwelijk en het legaliseren van euthanasie een stap in de richting van een liberale samenleving die niet bepaalde morele doctrines het overheidsbeleid laat dicteren.

Bij de afgang van Emile R.

Het was geen goede week voor Emile Roemer. Woensdag kreeg hij Halbe Zijlstra en Diederik Samsom over zich heen. Daarna vielen zijn eigen fractieleden hem anoniem af in het Algemeen Dagblad. En zelfs de hipsters van BKB hebben het vertrouwen in hem verloren. Het is maar zeer de vraag of de geloofwaardigheid van Roemer nogmaals zo’n publieke afgang kan hebben.

Ik moet zeggen dat ik dat zeer spijtig vind. Al zes jaar geleden noemde ik Emile Roemer als potentiële opvolger van Jan Marijnissen. Daarmee was ik twee jaar te vroeg. Mensen met meer politieke ervaring vonden dat een rare keuze. Maar ik voorspelde ook dat “het gewone man socialisme” tijdelijk een opleving zou opleveren maar dat het daarna achteruit zou gaan.

Maar zal Emile vertrekken? Ik denk het niet: er is in de Tweede Kamerfractie geen alternatief voor hem. Laten we de veertien andere SP’ers eens aflopen. We kijken hier of ze passen in het profiel van de SP als een linkse volkspartij.

In de SP telt trouw en ervaring boven alles. De kern van de SP (Marijnissen, Kox, Van Heijningen) wordt nog steeds gevormd door mensen die in de jaren ’70 lid werden van een partij zonder zetels maar met zeer loyale leden. Mensen die minder dan vier jaar lid van de Tweede Kamer zijn, maken geen kans: Merkies, Smaling, Siderius, Kooiman en Van Nispen kunnen van de lijst af.

De andere vrouwen lijken ook uitgesloten. Dat klinkt seksistisch maar vrouwelijk leiderschap is een trauma voor de SP. Vóór Roemer heette het probleem van de SP Agnes Kant: ze was jarenlang de nummer 2 van de SP en de kroonprinses van Marijnissen. Ze mistte echter humor en relativeringsvermogen en kwam verbeten en drammerig over. Precies het imago dat Renske Leijten ook heeft: het hart op de goede plaats maar een te scherpe tong. Ik denk dat om dezelfde reden Sharon Gesthuizen en Sadet Karabulut ook geen kans maken.

Evenzeer is uitstraling belangrijk. Backbenchers als Paul UlenbeltFarshad Bashir of Henk van Gerven lijken me daarom ook geen frontrunners voor het partijleiderschap.

Dan resten er drie mannen:

Wat zij allemaal delen is wat ik zes jaar geleden over Van Bommel schreef: ‘een wat meer academische visie, complexer, abstracter, minder aansprekend voor de man op de straat.’ Dat spreekt mij als iemand die hoopt de rest van zijn leven op de universiteit rond te hangen, wel aan, maar de SP wil een volkspartij zijn met een brede aantrekkingskracht. Van Bommel heeft een te internationaal profiel voor de SP, Van Raak schreef een lijvig proefschrift en Van Dijk deed zeven jaar over zijn studie politicologie en neemt het nu met name op voor het recht van studenten om even lang te blijven hangen in hun studie.

Wat de SP mist is een andere man van het type Roemer/Marijnissen. Een man van de straat met uitstraling, humor en relativeringsvermogen. Het is aan de laatste drie om de komende tijd te laten zien dat ze dat wel hebben: kan Van Bommel laten zien dat hij zich zorgen maakt om Nederlandse oma’s en niet alleen Palestijnse kinderen? Kan Van Raak laten zien dat achter dat proefschrift en die stapel boeken een activist schuilt en geen studeerkamergeleerde? En kan Van Dijk laten zien dat hij het niet opneemt voor het recht van luiheid van studenten maar voor het recht van iedereen om te studeren?