Een wereld zonder D66 I: Amsterdam, 8 mei 1966 (proloog)

Dit is het eerste deel in een negendelige serie over hoe Nederland zich had ontwikkeld als D66 niet was opgericht.

Zondagochtend elf uur. In de woonkamer van het dissidente Amsterdamse VVD-raadslid Gruijters wacht een groep jonge intellectuelen op Hans van Mierlo. Ze maken zich zorgen over de toekomst en over de politieke situatie in Nederland. Hans is tijdens de discussies dé gangmaker. Om twee uur ‘s middags belt hij; hij heeft zich verslapen. Het was gisteravond een late avond geworden met goed eten, goede wijn en veel sigaretten.

De discussie gaat zonder Van Mierlo door. Arie van der Zwan, een jonge econoom, voert  de boventoon. Hij kent wat mensen in de PvdA die bezig zijn met Nieuw Links, een vernieuwingsbeweging. “Daar zit de toekomst, juist in de combinatie van linkse economische plannen, ideeën over democratische vernieuwing en een bestaande partijorganisatie”. Gruijters ziet daar niets in: “We moeten juist buiten de bestaande partijen omgaan”. De discussie wordt fel. Gruijters en Van der Zwan staan recht tegenover elkaar. Niemand van de aanwezigen weet de verschillen te overbruggen. De groep gaat om vijf uur uit elkaar. Ze komen er niet uit.

Leave a Reply