Post-Convention Spin III: Lijstjes

Ik had voor het congres een voorspelling gedaan over de samenstelling van de lijst. In een ding had ik gelijk. Het werd in veel opzichten een tombola, waar kandidaten plekken lang werden voortgeschoven. 

 1. Femke Halsema – zij is inderdaad Albanees herkozen.

 2. Jolande Sap – GroenLinks kon kiezen tussen een groen, sociaal, tolerant of kosmopolitisch kamerlid. Het werd sociaal.
 3. Tofik Dibi – Ik voorspelde dat de groene stem nog wel eens probleem kon krijgen en dat was inderdaad het geval. Samen waren de twee Groene kandidaten ongeveer even goed als de kandidaten die door stroomde naar de tweede ronde, individueel bungelden ze onderaan en konden ze dus niet door naar de tweede ronde.
 4. Mariko Peters
 5. Ineke van Gent – Toen Van Gent zo overtuigend ook dispensatie kreeg kon iedereen voorspellen dat ze ook makkelijk op #5 zou komen. 
 6. Liesbeth van Tongeren – De paniek zat er goed in bij de Groenen, luid werd er "groen!" "groen!" gejoeld. Het coordinatieprobleem bleef echter bestaan. Welke groene kandidaat? Pas op #6 lukte het om een Groene de tweede ronde in te krijgen.
 7. Jesse Klaver – Klaver was een van die kandidaten die voortdurend wel in de tweede ronde kwam maar geen meerderheid haalde. Net als Platvoet een paar jaar geleden.
 8. Bruno Braakhuis – Dit had ik niet verwacht of voorspeld. Dit was denk ik het punt op het congres waarop iedereen’s eerste keuze was vervuld en Braakhuis – "everyone’s second choice" – het kon halen, tegen mijn verwachting in. Het is mijn stellige overtuiging dat als Dirkmaat nog kandidaat was geweest hij nu op deze plek had gestaan.
 9. Arjan El Fassed – zie #8
 10. Linda Voortman – Het opvallende van de manier waarop de GroenLinks lijst wordt samengesteld is dat partijtijgers een voordeel hebben ten opzichte van buitenstaanders, zelfs als deze buitenstaanders de meer ervaren, "senior" kandidaat zijn. CNV-jongerenvoorziter Klaver kwam veel hoger op de lijst dan CNV-voorzitter Van Boggelen omdat Klaver een basis in de partij had. FNV-bestuurder Voortman kwam wel op een mooie plek op de lijst, terwijl FNV-hoofdbestuurder Van Pijpen ervanaf viel 
 11. Rik Grashoff – In een spannende herstemming, na een pleidooi van de kandidatencommissievoorzitter Vos, om voor hun kandidaten te gaan, won ervaren bestuurder Grashoff net van jonge groene Van den Berge.
 12. Niels van den Berge – Van den Berge heeft een sterke basis in DWARS, en als een van de weinige een groen profiel. Dat waren zeker een groot voordeel om hoog in dit blok te komen.
 13. Natasja van den Berg – Heeft denk ik een verlate Vos Bonus gekregen.
 14. Bert van Boggelen – zie #13
 15. Carla van Os – Is de tweede jurist op de lijst. Iedereen was zich bewust van het gebrek aan groene gezichten op de lijst, maar hoe zit het met het gebrek aan juristen. Peters, nu buitenlandwoordvoerder, is nu de eerste jurist, maar als zij de buitenland portefeuille houdt, wie dan de portefeuille justitie op zich moet nemen. Want er zitten bij de eerste vijftien kandidaten wel erg veel progressief-sociale kandidaten en weinig specialisten op andere onderwerpen.
 16. Hann van Schendel -  Een bijzondere persoon met een bijzonder persoonlijk verhaal. Ik had al voorspeld dat ze hoge ogen zou gooien.
 17. Arno Uijlenhoet – Een van de langst voortegesleepte kandidaten, was kandidaat vanaf plek 8.
 18. Ruard Ganzevoort – Eerste en enige openlijk homosexueel op de lijst. En dat terwijl er drie "roze" kandidaten waren.
 19. Nadya van Putten – Was kandidaat vanaf plek 10.
 20. Ahmed Harika – Allochtone bestuurder met steun uit de regio.
 21. Hayat Barrahmun – Een vrouwelijke allochtoon uit de regio doet het prima in blokstemming
 22. Paul Smeulders – Smeulders kwam voortdurend in dit blok als tweede kandidaat naar voren maar werd iedere keer afgewezen. het congres is hard.
 23. Gon Mevis – Door mij getipt als kanshebber.
 24. RenĂ© Kerkwijk – Een van de weinige lijstduwers uit 2006 die terugkeerde
 25. Isabelle Diks – Door mij getipt als kanshebber

Een aantal mensen is van de lijst afgevallen:

 • Jaap Dirkmaat, die zich voor een te kort stukje op de lijst kandidaat had gesteld. Ik had hem als Groene en roze kandidaat graag op de lijst gezien.
 • Symone de Bruin, een roze kandidaat die in 2006 de lijst duwde, maar nu het niet gehaald heeft, misschien omdat ze meer een bestuurder is dan een volksvertegenwoordiger en ze de roze steun niet heeft uitgebuit.
 • Carla Brugman, al vroeg kandidaat maar toch van de lijst af gevallen. Waarschijnlijk vergeten in het geweld van alle andere kandidaten.
 • Maarten van der Meer, die met name steun kreeg van prominente PvdA’ers, als Hedy d’Ancona, Ed van Thijn, Marcel Duyvenstein, en Fatimah Elatik.
 • Jenneke van Pijpen, verslagen door collega FNV’er Voortman.
 • Floor Kaspers, al HEEL vroeg kandidaat maar er toch van de lijst af gevallen. Gegokt op een hoge plek, maar vervolgens vergeten.
 • Gerrit Berkelder, wethouder uit een provincieplaats. Mistte een profiel en een regionale basis.
 • Murielle Springer, nieuwe en onbekend binnen de partij.

Leave a Reply