Cameron’s ragtag band of Euroskeptics

Vandaag werd bekend dat er een nieuwe fractie in het Europees Parlement is gevormd: de European Conservatives and Reformists. De spil van deze fractie is de Britse Conservative Party die zich niet langer thuis voldoende in de door pro-Europese Christen-democraten gedomineerde European People’s Party. Het is onderdeel van de nieuwe koers van David Cameron, die de Britse conservatieven wil brengen als een Euroskeptische partij maar ook een partij die opkomt tegen klimaatverandering en voor een betere publieke sector en zich liberaal opstelt in ethische kwesties. De nieuwe groep bestaat uit rechtse, conservatieve Euroskeptici van allerlei kleuren en smaken. Geen samenhangende club zoals de PES van Europese sociaal-democraten.

Naast de Britse conservatieven zijn er eigenlijk maar twee grote leden: de Tsjechische Democratische Burgerpartij (ODS) en het Poolse Recht en Rechtvaardigheid (PiS). De ODS is een conservatieve, pro-markt Euroskeptische partij met haar wortels in de anti-communistische beweging. De Hans Wiegel van de partij (een voormalige leider die eigenlijk niet weg wil) Vaclav Klaus beschouwt Brussel als het nieuwe Moskou. Hij heeft een boel rare opvattingen: klimaatverandering komt niet door de mens en het homohuwelijk een gevaar voor de Tsjechische samenleving.

Het zijn dat soort opvallende opvattingen waar Recht en Rechtvaardigheid in grossiert. Deze partij is op cultureel vlak uitermate conservatief: homohuwelijk, abortus, euthanasie het mag allemaal niet. Maar de partij staat in het centrum waar het gaat om economische vraagstukken. Eigenlijk een Christen-democratische partij.

Daarnaast zijn er vijf eenlingen die zich bij de Euroskeptici hebben aangesloten: de Lijst Dedecker, geleid door ieman die wel de Geert Wilders van Vlaanderen wordt genoemd. Naar eigen zeggen is het een klassiek-liberale partij, maar deze partij verzet zich wel tegen het cordon sanitair dat het Vlaams Belang uit de regering houdt, wil banden leggen aan immigratie en snelle naturalisatie en migrantenstemrecht.

Een andere eenling is het Letse voor Vaderland en Vrijheid, de partij heeft er altijd voor gestreden om de russische minderheid burgerrechten te ontzeggen.

Nog een eenling is het Christen-democratische Democratisch Forum uit Hongarije, een centrum-rechtse partij die zich altijd heeft in gezet voor de positie van Hongaren in het buitenland.

Een van de drie MEPs van de Finse Centrumpartij heeft zich ook bij het geheel gevoegd. De Finse partij is een groene middenpartij, die verder bouwt op een boerenachterban. De partij is altijd skeptisch geweest over Europese integratie.

En, als klap op de vuurpeil: de laatste partij is de ChristenUnie. De SGP mocht niet mee doen vanwege haar standpunten over vrouwen. De CU toont haar ware gezicht, als groene partij sluit ze zich aan bij klimaatontkenners, als sociale partij sluit ze zich aan bij economisch liberalen, als partij die barmhartigheid voor vluchtelingen preekt sluit ze zich aan bij partijen die het van anti-migrantensentimenten moeten hebben. En als Christelijke partij breekt ze met de SGP. Mooie club.

Leave a Reply