StemWijzer? StemRuimte!

Ik beloof dat dit voorlopig mijn laatste blogje zal zijn over Europa. Toen ik even op mijn blog keek zag ik dat ik al bijna 14 dagen over niets anders heb geblogd.

Wnominateplot
Maar mijn collega Tom Louwerse had vandaag op zijn blog zo’n mooi ruimtelijk model dat ik hem toch wil laten zien.  Hij heeft met WNOMINATE gekeken welke structuur er ligt onder de stellingen van de stemwijzer. Hij laat hiermee zien wat Martin Rosema al in de Volkskrant schreef: de belangrijkste tegenstelling is (ten onrechte?) meer of minder Europa.

De horizontale dimensie stelt de PVV tegenover GroenLinks en D66. Dat mengt de tegenstelling tussen links en rechts en tussen open en gesloten. Daartussen staan middenpartijen PvdA, VVD en CDA. De verticale dimensie stelt de SP en PvdD tegenover de ChristenUnie/SGP. Alle drie die partijen zijn (centrum-)links en Euroskeptisch. Wat onderscheidt hen? Christelijke waarden misschien, maar ook commitment aan milieu en dierenrechten.

Wat in elk geval opvalt is dat er een heel andere tegenstelling is het stemwijzer dan in het kieskompas. Andre Krouwel ziet een tegenstelling tussen pro- en anti-Europa en links en rechts. In de stemwijzer wordt deze tegenstelling gefuseert. Het roept in elk geval de vraag op welke tegenstelling er nu echt domineert in de Europese politiek. Is de tegenstelling tussen SP-PvdD en CU/SGP echt zo belangrijk?

Leave a Reply