Voorkeursstemmen

De kiesraad geeft de uitslag van de Europees Parlementsverkiezingen bekend gemaakt. Voor GroenLinks zitten er geen verschuiving in. Maar de uitslag is heel interessant.

GroenLinks kiezers zijn geen voorkeursstemmers. 80% van de stemmen gingen naar de lijsttrekster Judith Sargentini. Daarop volgt Marije Cornelissen met 3.6% van de stemmen. Een aantal mensen stemmen toch op de eerste vrouw die niet de lijsttrekker is. Dan pas volgt de eerste man op de lijst Bas Eickhout (3.4%). Vervolgens Nadya van Putten (#5, 2.4%). Dan lijstduwer Kathalijne Buitenweg (2.3%), Isabelle Diks (#7, 1.4%) en Laura Punt (#11, 1.2%). De laatste kandidaat met meer dan 1% van de stemmen is Niels van den Berge (#4, 1.1%).

StemmenlijstZijn er groepen op de GroenLinks lijst die meer voorkeurstemmen krijgen dan anderen? Er is een sterke negatieve samenhang tussen de plaats op de lijst en het aantal voorkeursstemmen (pearson’s r = -0.5). Hoe lager het getal naast je naam op de lijst staat (Bas is dus #2), destemeer voorkeursstemmen krijg je. Speciaal voor Harmen: de samenhang tussen plek op de lijst en aantal voorkeursstemmen gevisualiseerd.

Daarnaast vrouwen krijgen aanzienlijker meer voorkeursstemmen dan mannen. Uitgezonderd de lijsttrekker, krijgen vrouwen gemiddeld 1.7% van de stemmen voor de hele lijst en mannen maar 0.8%.

Daarnaast krijgen veel regiokandidaten steun uit hun regio. Laura Punt (raadslid in Assen) krijgt de meeste stemmen in de kieskringen Groningen en Assen. Isabelle Diks (wethouder in Leeuwarden) krijgt de meeste stemmen in de kieskring Leeuwarden. In Marije Cornelissen (Amsterdam) krijgt de meest stemmen in de kieskringen Zwolle, Lelystad, Amsterdam, Den Helder en Leiden. Bas Eickhout (Utrecht) krijgt de meest stemmen in kieskringen Nijmegen, Utrecht en Den Bosch. Putten (Rotterdam) krijgt de meeste stemmen in Rotterdam en Dordrecht maar ook in Den Haag (poststemmen uit de Antillen). Strik (senator, oud-wethouder in Wageningen) krijgt de meeste stemmen in Arnhem. Niels van den Berge (formeel woonachtig in Middelburg) krijgt de meeste stemmen in de kieskring Middelburg. Karin van den Berg (Drimmelen) krijgt de meeste voorkeursstemmen in Tilburg. Toine Wuts (Swalmen) krijgt de meeste voorkeursstemen in de kieskring Maastricht. Regio kandidaten doen het dus wel goed, misschien niet zo goed als CDA’ers, maar wel aardig.

Allochtone kandidaten doen het vaak goed bij linkse partijen. De twee allochtone kandidaten, waarvan dat zichtbaar is aan hun naam, Inti Suarez en Kosta Skliris, doen het niet beter dan andere mannen met gemiddeld 0.4% van de stemmen. Bij de PvdA heeft tweede vrouw en Turkse Nederlander Emine Bozkurt de meeste voorkeursstemmen van allen. Erdogan Kaya van de SP doet het best wel aardig voor een kandidaat met 2326 zo laag op de lijst. Osman Bicen van D66 krijgt 6713 stemmen, dat is best wel veel voor iemand zo laag staat. Maar geen schokkende uitslagen voor allochtonen. Vijf jaar geleden kwam Bozkurt er juist met voorkeurstemmen in.

In conclusie: bij deze Europese verkiezingen krijg je de meeste voorkeurstemmen als vrouwelijke regio kandidaat met Hollandse roots …  daar stond de lijst van het CDA dit jaar vol mee.

Leave a Reply