GroenLinks en D66 Leiden in Europa

Zetelverdeling09

Een boel Leidse GroenLinksers die ik sprak over de Europese uitslag waren vrij enthousiast. We gaan naar 16.8% in Leiden. De tweede partij. Wat gebeurt er als we als we de uitslag vertalen naar de Leidse situatie? David en Michel deden het al voor hun gemeenten.

Als we de uitslag 1:1 door rekenen is hij veel belovend. D66 vervijfvoudigt (van 2 naar 10). GroenLinks verdubbelt ongeveer van 4 naar 7. De Leefbaren krijgen de winst van de PVV: van 3 naar 5. Buiten die drie partijen zijn er enkel verliezers: CDA valt van 5 naar 3. PvdA van 10 naar 6. VVD van 6 naar 4. SP van 7 naar 3. CU van 2 naar 1. Het figuur hiernaast laat het allemaal zien.

Er zijn dan verschillende coalities waarschijnlijk: D66 neemt het initiatief als grootste partij. De paarse coalitie van D66/PvdA/VVD heeft meerderheid van 20 zetels. Een linkse coalitie van D66/PvdA/GL heeft een meerderheid van 23 zetels. Een rechtse coalitie van D66/CDA/VVD/Leefbaar haalt 22 zetel). Een oppositiecoalitie van D66/SP/CU/Leefbaar haalt het net niet (19 zetels). De huidige coalitie zou ook kunnen worden door gezet (PvdA/CDA/VVD/GL): 20 zetels. 

Maar dit is natuurlijk geen waarschijnlijke uitslag: er komen meer kiezers op -hopelijk- en zeker andere kiezers. Kiezers laten hun stem bepalen door andere thema’s. In Leiden zijn dat de RijnGouweLijn, de Oostvlietpolder, de Ringwegen, de referenda. U weet wel die thema’s waar onze wethouder verantwoordelijk voor is. Dat gaat GroenLinks zeker stemmen kosten bij de gemeenteraadsverkiezingen. Die 16.8% is het potentieel van GroenLinks in Leiden als die thema’s niet spelen. Wat we kunnen bereiken als al die hoofdpijndossiers niet spelen.

Met het licht op die dossiers  zou ik toch rekenen op winst voor D66, SP en Leefbaar en stabiliteit voor de ChristenUnie, ten koste van GL, CDA, VVD en PvdA. Ik verwacht dat een anti-RGL oppositiecoalitie van sociaal-liberalen, socialisten, populisten en christenen een serieuze optie kan worden.

Leave a Reply