Na JPB

Na de Europese Parlementsverkiezingen wordt een nieuwe Europese Commissie gevormd. Er wordt nu vol op gespeculeerd over wie Barosso op moet volgen. Een van de kandidaten is Jan Peter Balkenende.

Dat is een beangstigend toekomst beeld. Niet omdat Jan Peter volslagen ongeschikt is om voorzitter van de Europese Commissie te zijn, maar omdat een andere CDA’er hem op moet volgen als premier van Nederland.

Als ze bij het CDA Jan Peter naar Europa toe schuiven wie zou hem dan op moeten volgen? Er zijn denk ik vijf CDA’ers die kans maken:

 • Logische kandidaat is Maxime Verhagen. #2 op de lijst van CDA in 2006 en op dit moment minister van buitenlandse zaken  en in de vier jaar daarvoor fractievoorzitter van het CDA. Als tweede man van het CDA is hij een logische opvolger. Als minister van buitenlandse zaken heeft hij veel buitenlandse contacten op gedaan en als fractievoorzitter heeft hij de kneepjes van het politieke werk opgedaan.
 • Piet Hein Donner is ook een mogelijke kandidaat. Hij is al twee jaar minister van sociale zaken en daarvoor vier jaar lang minister van justitie. Daarvoor was hij lid van de Raad van State en de WRR. Donner was in het begin van de kabinetten Balkenende het brein achter de premier. Hij heeft ervaring op het gebied veiligheid & justitie en economische & sociale zaken. Hij is een logische opvolger gezien zijn uitgebreide bestuurlijke ervaring.
 • Een interessante internationale move zou Jaap de Hoop Scheffer kunnen zijn. Hij treedt binnen kort af als secretaris-generaal van de NAVO. Terwijl Jan Peter naar Europa gaat, komt Jaap terug uit de NAVO. Daarvoor was hij minister van buitenlandse zaken en fractievoorzitter van het CDA. Hij had CDA lijsttrekker moeten zijn bij de verkiezingen van 2002. Het premierschap is voor zijn ogen weggeroofd. Is nu premier worden een mooie beloning voor zijn geduld?
 • De beste keuze voor het land is Herman Wijffels bewindvoerder bij de wereldbank, voormalig voorzitter va de SER, bestuurder van de RABObank en informateur. Hij heeft veel economische, financiele en internationale ervaring. Dat is precies wat we nu in deze economische crisis nodig hebben. Daarnaast heeft hij een CDA’er met een groen en sociaal profiel, wat mooi uitkomt in dit centrum linkse kabinet.
 • Een typische CDA verassing zou Peter van Heeswijk
  zijn. Hij is nu partijvoorzitter van het CDA. Daarvoor lid van de
  provinciale staten en bestuursvoorzitter in de provincie. Bij de
  laatste formatie bleek hoe belangrijk het partijbestuur voor het CDA
  is. Twee staatssecretarissen werden geput uit het partijbestuur (Jan Kees de Jager en Marja van Bijsterveldt). Partijvoorzitter Marnix van Rij
  vond ook dat hij CDA leider kon worden. Het gebrek aan bestuurlijke
  ervaring voorkwam ook niet Jan Peter Balkenende minister-president werd.

De meest waarschijnlijke kandidaten (Verhagen, Donner) zijn ook de meest beangstigende kandidaten. De onbuigzame jurist Donner of de rechtse gladjakker Verhagen? Wijffels heeft mijn eigen voorkeur, maar dat zou echt zeer onwaarschijnlijk zijn. Misschien Jan Peter, in het landsbelang maar premier blijven, tot de verkiezingen van 2011 natuurlijk!

Leave a Reply