#2

Gisteren was het GroenLinks congres, een spannende dag vol met inhoudelijk debat en belangrijke beslissingen over poppetjes. Als ik iets zou willen zeggen over het overarching theme van het congres was dat misschien wel het nummer 2. Europese verkiezingen zijn natuurlijk 2nd order verkiezingen, minder belangrijk -in de ogen van veel kiezers- dan de landelijke verkiezinge. Het moment overigens, om met je hart en je idealen te stemmen, en niet strategisch met je hoofd.

De belangrijkste beslissing op het congres was de verkiezingen van de #2 op de kandidatenlijst. De #1 was al vastgesteld in het referendum. En de 2e zetel in het Europees Parlement moeten we kunnen halen. Er moest dus een ticket worden samengesteld. Tegenover onze progressief-linkse lijsttrekker kwam een ijzersterke groene kandidaat. Bas Eickhout werd met ruim 200 stemmen in een keer verkozen – en was er dus geen 2e ronde nodig. De steun van 2 van onze meest prominente groene gezichten, Arie van den Brand en Wijnand Duyvendak gaf volgens velen de doorslag (beide zijn overigens in 2002 in de 2e Kamer gekomen).

De 2 andere groene gezichten uit de lijsttrekkerscampagne kwamen op verschillend terecht: Niels van den Berge kwam op 4 (2^2), achter Marije "E=MC2" Cornelissen. Een prachtige plaats voor een jong politiek talent. Niels maakte denk ik een zeer goede indruk op veel GroenLinksers en is zo zeker een belofte voor de toekomst. Bedenk je: vijf jaar geleden stond Bas op zes, en nu op 2, nu staat Niels al 2 plekken daarop voor.

Alexander de Roo trok zich na een aantal stemrondes waar hij weinig steun van congresgangers had gekregen terug. Het GroenLinks congres koos voor jeugdige idealisme boven ervaring. Maar 2 kandidaten tussen plek 1 en plek 10 zijn ouder dan onze jeugdige lijsttrekker (34). 5 jaar geleden was Alexander ook gewogen door de kandidatencommissie en te licht bevonden, toen had het congres hem wel een hoge (derde) plek op de lijst gegund. Maar dat gebeurde hem geen 2e keer.

Op de lijst volgde 2 jonge Rotterdammers (de 2e stad van ons land): Nadya van Putten, die beloofde te gaan campaignen in de Antillen en Aruba. De 2 andere delen van ons koninkrijk die nu ook mee mogen stemmen. En Rogier Elshout, naar eigen zeggen "beroepsjongere".

Maar naast al deze coming men and women waren er ook 2 mensen die vertrokken: Joost en Kathalijne. Joost was afwezig, maar Kathalijne nam wel 2 keer afscheid: een keer in haar eigen speech, maar ook in de speech van Femke werd ze naar voren geroepen. De omhelsing van deze 2 top vrouwen was een heel bijzonder moment. Hier mee vertrekt de ongekroonde #2 van GroenLinks (tijdelijk) uit de politiek. Kathalijne is een van de meest populaire politicae van GroenLinks. In de wandelgangen blijft haar naam genoemd worden als het over de opvolging van Femke gaat. In haar afscheidsinterviews maakte ze duidelijk dat ze nu ruimte wil geven aan het 2e politieke gezicht in huize Buitenweg-Van Poelgeest en tijd wil nemen voor haar 2 kinderen.

Voor wie nog niet overtuigd is dat 2 het getal was van dit congres: het was het 2e GroenLinks congres in een halfjaar. Het was mijn 2e congres over Europa. Er zijn maar 2 amendementen op het verkiezingsprogramma tegen het advies van het partijbestuur aangenomen. 2 leden van de programmacommissie staan op de Europese lijst. Er waren 2 buitenlandse sprekers (uit Duitsland en Denenmarken). Het congres had 2 voorzitters (Amy "Hoekje" Koopmanschap en Kees "Het partijbestuur adviseert positief" Luesink).

Op naar de 2 zetels!

Leave a Reply