Extatisch III: Electoral Math & Margreet de Boer

Het was een spannende nacht. De uitslag is bekend. De politiek feiten liggen er. Maar hoe moeten we die begrijpen? Wat betekent de uitslag groene provincies en linkse senaat? Er komen een aantal kortere en lange blogjes aan over de uitslag en haar gevolgen voor groene en linkse politiek.

Die provincie is natuurlijk allemaal leuk en aardig. En GroenLinks kan daar een verschil maken door vervuilende fabrieken te sluiten, mega-stallen tegen te houden en fietspaden aan te leggen. Maar deze verkiezingen gingen over meer: het ging over links en rechts in de Senaat. Het was 35 zetels voor CDA en VVD. Dat lijken er nu 37 te worden voor CDA, VVD, en PVV. Een te weinig voor een meerderheid. Daar kan dan de ene SGP-senator een rol in spelen.

Volgens de meest geavanceerde politieke rekenaars kan er nog heel wat gebeuren. Een verbondje tussen CU en SGP kan GL een restzetel kosten. Die zou naar de gedoger SGP kunnen gaan. Dat zie ik de CU overigens nog niet doen. Een D66'er kan met een stem op GL dan weer een restzetel afsnoepen van de PVV voor GL. Dat lijkt vrij zinnig.

En dan hebben we het nog niet eens over de Onafhankelijke Senaatsfractie gehad. Die zit sinds 1995 in de kamer als verbond van provinciale partijen geleid door Friezen en Groenen. Maar nu lijken ze het niet te gaan redden. De groenen waren eigenlujk al in 2003 uitgespeeld en nu met de PVV het populisme ook provinciaal is gegaan is de ruimte voor protestpartijen veel beperkter. Wat gaan de OSF partijen doen? De Friese Nationale Partij is de grootste. Dit is een centrum-linkse pro-Friese partij. VVD en PvdA trekken al aan deze partij. In 2007 was ze onderdeel van een lijstverbinding met VVD en D66 seculieren tegen het kabinet. Een stem van hen op de VVD of de PvdA kan een grote invloed hebben op de samenstelling van de Senaat.

Voor GroenLinks betekent dat dat zetel 5 die door het congres aan Margreet de Boer gegund is, nog best spannend kan wordenDe feministische juriste met een lange staat van dienst binnen GroenLinks zou echt op haar plek zal zijn in de Eerste Kamer. Het heeft ook wel iets Amerikaans dat ze haar vader achter na zou gaan die tussen 1990 en 2003 lid was de Eerste Kamer.

Maar wordt het wel vijf zetels met al deze politieke spelletjes? Kan GroenLinks de FNP charmeren door aan te bieden dat er met voorkeursstemmen een noordeling in Senaat komt? Zal Margreet de Boer haar Noordelijke roots in de weegschaal gooien? Het worden nog spannende maanden van afwachten, onderhandelen en uitruilen op het provinciale niveau.

Leave a Reply