Political Space, the Final Frontier

Net terug van het politicologenetmaal, een conferentie van politicologen uit Nederland en Belgie. Het was mijn tweede (et)maal. Ik had nu ook een eigen paper: een verdere uitwerking van het onderzoeksvoorstel waar ik al eerder over had geschreven, om partijposities te mete aan de hand van stemmingen in het parlement.

De centrale vraag in mijn onderzoek is of hoeveel en welke dimensies de Nederlandse politieke ruimte structureren. Ik heb gekeken naar de periode 1998-1999 en 2002-2003 omdat volgens politicologen hier een verandering in het partijsysteem zou hebben opgetreden. Mijn conclusies is dat twee dimensies stemgedrag in het parlement onderliggen zowel in beide periodes. De links/rechts dimensie is aanwezig in beide periodes. Maar in 1998-1999 wordt de oppositie in een links en een christelijk blok opgedeeld. Zo onstaat er een "ideologische driehoek" met een marktliberaal punt (het paarse kabinet), een economisch interventionistisch punt (GL en de SP) en een Christen-democratisch punt (de kleine Christelijke partijen en het CDA). Na 2002 is de tweede dimensie van een andere aard. Er is, in mijn ogen, sprake van een "ideologisch hoefijzer" in dit verband gepopulariseerd door Dick Pels, waar radicale, revolutionaire partijen gescheiden worden van conservatieve systeempartijen. Je kan mijn hele paper nu
hier lezen. Voor mijn vlotte powerpoint presentatie zie hier.

Ik had gehoopt dat de leden van het panel een aantal van mijn vragen en twijfels over de methode kunnen beantwoorden. Maar nee, mijn referent liet mij nog een aantal problemen van mijn methode zien en stelde een oplossing voor die vanuit methodologisch opzicht uitermate interessant is: ga partij posities meten door middel van triangulatie. Combineer een aantal van de meest prominente methoden om posities te meten in een meetinstrument. Nadeel is wel dat die methoden het niet mogelijk maakt inductief te werk te gaan, wat ik juist interessant vindt.

Het is mooi hoor, de wetenschap, maar echt vooruit kom je zo nooit.

Leave a Reply