Ahmed Marcouch maakt vrienden

Gister naar de opnames van dit was het nieuws met beroepspokeraar Lueske en PvdA-stadsdeelraadvoorzitter Ahmed Marcouch. Ik zal de aflevering niet verknallen door voor diegenen die het niet gezien hebben de grappen van deze heren te herhalen, (dat is ook eigenlijk onmogelijk), maar ik wil toch iets zeggen over de PvdA van Aboutaleb. Aboutaleb zei twee dingen waar hij mij niet gelukkig mee maakte:

Hij pleitte voor het preventief fouilleren, immers "het werkt". Maar dat is toch niet een verdediging van zo’n extreme ingreep van de privacy, van zo’n verdraaiing van het principe "onschuldig tot het tegendeel bewezen". Ik kan wel meer dingen bedenken die fundamentele rechtsprincipes schenden, die werken om criminaliteit te bestrijden. "Het werkt" kan dan niet je lijn van verdediging zijn. Bij de keuze voor dit soort ingrepen gaat het niet om het balanceren van de bescherming van het individu tegen geweld van een mede-burger, versus de bescherming van het individu tegen geweld van de overheid. Utilistische calculus gaat hier niet op. Fundamentele rechtsprincipes zijn ‘constraints’ op de macht van de overheid. Preventief fouilleren dat alle onschuldige mensen behandelt als onschuldigen gaat direct in tegen dat rechtsprincipe.

Daarnaast stelde hij dat de PvdA moest opkomen voor de gewone man. Wat een onzin! In Nederland kan de gewone man zich prima redden. Voor de gewone man is het grootste probleem dat als hij vanuit zijn eigen huis in een of andere VINEX-stad naar zijn goed betaalde baan in zijn eigen auto wilt rijden, de rest van Nederland dat ook doet. Of dat hij een te groot deel van zijn goed verdiende geld moet afstaan aan de overheid die daar dokters, docenten, politie-agenten, of sociale werkers van betaald, en natuurlijk die wegen waar hij dagelijks op vast staat, omdat hij zo nodig ver van zijn eigen werk wilt wonen. De gewone man redt zich prima. Linkse politiek moet zich niet inzetten voor de gewone man maar voor de zwaksten in de samenleving. Voor onderdrukten, achtergestelden en (kans)armen. Voor diegenen die het niet voor zich zelf kunnen op nemen, voor diegenen die de (politieke) macht missen om zelf vorm te geven aan hun eigen leven. En misschien zelfs nog wel sterker: linkse politiek zou er om moeten draaien dat je stem geeft aan diegenen die geen politieke stem hebben: de derde wereld, kinderen, dieren en toekomstige generaties.

Maar dat zei die sociaal-democraat niet. Nee, linkse politiek is fundamentele rechtsprincipes schenden  en het opnemen voor mensen die het eigenlijk zelf wel redden.

Leave a Reply