Is Oslo de ideale stad?

Wat maakt een stad, de ideale stad? Als je ergens als toerist komt, lijkt dat van veel afhankelijk: het weer, je mede-reizigers, de uit-agenda, welke musea gesloten zijn voor renovatie.

Maar nu ik ongeveer een week in Oslo ben geweest denk ik dat dat misschien wel de ideale stad is. En dat heeft alles te maken met hoe de stad leeft en weinig met wat er voor toeristen te doen is.

Oslo is ongelofelijk groen. De gemeente zelf bestaat voor een groot deel uit natuur en water. Lang niet alles kan bebouwd worden omdat het hele landschap uit geslepen in een fjord ligt. Maar zelfs als je binnen de grenzen van de stad blijft, is het een weidse groene stad die gedomineerd wordt door fjorden en bossen. Het uitzicht vanuit de haven bijvoorbeeld is imponerend. Vanuit dit centrale punt in de stad kijk je direct op het fjord en de beboste heuvels daaromheen. Maar groen is ook vlakbij door de vele parken die de stad heeft.

Het open uitzicht in de groene parken wordt gecombineerd met een bepaalde mindset van de Noren: friluftsliv. Als het weer het toe laat zijn de Noren buiten: wandelen in de bergen, skiën, fietsen etc. maar ook in de stad zijn mensen bij voorkeur in het park. Dat creëert een ongelofelijk ontspannen sfeer in de stad. Komt daar nog bij dat we een paar weken voor 17 mei in Oslo waren. Van midden april tot die nationale feestdag vieren middelbare scholieren hun afstuderen. Op ieder stukje groen zaten mensen te genieten van de zon en van het uitzicht.

En met een paar stappen ben je buiten de stad in de natuur: op het schiereiland Bygdøy, waar een aantal musea ligt, bijvoorbeeld, ben je vrij snel in een stuk natuur waarvoor je vanuit Amsterdam een lang stuk voor moet fietsen maar dit is nog geen half uur van het gemeentehuis van Oslo.

Zo wordt eigenlijk de hele stad een soort Central Park: en dat was voor mij tot vorige week misschien wel het mooiste stukje grond van de hele wereld. Een groen punt van rust in een dynamische stad. Maar waar dat in New York beperkt is tot een beperkt oppervlakte is dat in Oslo eigenlijk overal.

En toch kom je altijd terug op één stukje. Voor ons was dat een klein parkje bij het Astrup Fearnley museum waarvandaan je kan uitkijken op de stad, de moderne architectuur van het museum, de haven, het fjord en de zee. Ik heb weinig meer nodig in een stad dan dat.

Leave a Reply