Landelijke trends Leids vertaald

Ik ben al een tijdje bezig met het perfectioneren van mijn lokale fingerspitzenpeilingen. Ik heb nu een model gemaakt dat op basis van eerdere verkiezingen landelijke peilingen naar de Leidse situatie vertaald om dan vervolgens daar op basis van de mening van verschillende watchers van de Leidse gemeentepolitiek een bonus of malus aan toe te voegen voor lokale omstandigheden. Als basis gebruik ik het gemiddelde van de peilingen van Maurice en de Politieke barometer. Het levert een interessant beeld op voor de laatste twee maanden:

Links6decOp links: sinds eind oktober oscilleren de PvdA, SP en GroenLinks alledrie rond de 13% van de stemmen genoeg voor 5 zetels. Soms iets meer, soms iets minder. Dat zou een zwaar verlies voor de PvdA beteken, een licht verlies voor de SP en lichte winst voor GroenLinks. Links doet het na alle verrekening beter in Leiden dan in de rest van Nederland. Zij ze in Leiden samen goed voor zo’n 40% van de stemmen, landelijk is dat zo’n 30%. Op basis van de laatste peilingen eindigen ze allemaal op 5 zetels.

Untitled_image_5
In het midden: drie min of meer constante lijnen voor de drie middenpartijen CDA, D66 en CU. D66 op eenzame hoogte met 21% van de stemmen (8-9 zetels). Het CDA is goed voor zo’n 11% (4-5 zetels). En de ChristenUnie 5% (2 zetels). Voor D66 betekent dit verdrievoudiging. Voor het CDA licht verlies en voor de ChristenUnie stabiliteit. D66 doet het beter in Leiden dan in de rest van Nederland, maar dat is eigenlijk altijd zo. Het CDA doet het aanzienlijk slechter en de ChristenUnie doet het net iets slechter.

Untitled_image_6
En ten slotte op rechts: Daar is de enige echte trend zichtbaar. De kiezers lopen weg van Leefbaar Leiden en Stadspartij Leiden Ontzet, terwijl de VVD groeit. De VVD heeft in de laatste twee maanden 3% van de stemmen gewonnen en 2 zetels: met 16% en 7 zetels zijn ze de tweede partij van Leiden. Ze komen steeds dichter bij D66. De Leefbaren zijn gezakt van 8% naar 7% en Leiden Ontzet van 3% naar 2%. Bij de Leefbaren betekent dit een zetel verlies. De Stadspartij verdwijnt onder de kiesdrempel. Hiermee wordt de landelijke winst van de VVD en het lichte verlies van populistisch rechts ook in het Leidse weerspiegelt.

Korte samenvatting: de conservatieve en progressieve liberalen gaan het in Leiden winnen van de socialisten en sociaal-democraten.

Leave a Reply