Zondag, Verkiezingsdag

Ik was op het DWARSkamp gevraagd iets te vertellen over Groene Regeringen in Europa: een overzicht van 1990-2009. Op het kamp spraken ook andere GroenLinksers over de mogelijkheid van groene regeringsdeelname in 2010. Maar de wereld staat niet stil. Vandaag waren er verkiezingen in Duitsland (Saarland, Thueringen, en Sachsen) maar ook in Japan. Korte samenvatting: change is in the air.

In Duitsland worden de staatsverkiezingen gezien als een belangrijke indicator van de landelijke komende verkiezingen in. De sociaal-democratische SPD en de Christen-democratische CDU verliezen flink. Die Gruenen winnen iets, maar met name de liberale FDP en de socialistische Die Linke winnen erg. In de twee Oost-Duitse staten zijn de sociaal-democraten derde partij en moeten ze Die Linke boven zich dulden. Dat is niets nieuws. Echter ook in Saarland een West-Duitse deelstaten is Die Linke bijna even groot als de SPD. Daar vertienvoudigt de partij zo wat. De regering van Christen- en sociaal-democraten wordt afgestraft. Linkse en rechtse alternatieven winnen. In Saarland en Thueringen is de verkiezingsuitslag erg gecompliceerd. Die Linke is erg groot. Samen met de SPD haalt ze geen meerderheid. CDU en FDP hebben ook geen meerderheid. Dat brengt Die Gruenen in een bijzondere positie. Ze kunnen steun geven aan een Rot/Rot/Gruene coalitie of een Jamaika coalitie van Christen-democraten (Zwart), Liberalen (Geel) en Groenen (Groen). Een perfecte onderhandelingspositie dus.

In Japan zijn de uitslagen nog schokkender voor de regering. De Liberaal-Democratische Partij een partij die al 48 jaar de regering vormt is dramatisch afgestraft. Na de  Zweedse Sociaal-Democraten (54 jaar) en de Italiaanse Christen-Democraten (49 jaar) zijn ze de langst regerende partijen sinds de Tweede Wereldoorlog. Slechts drie jaar van zijn bestaan heeft de partij niet geregeerd. Maar toen was ze wel nog steeds de grootste partij van Japan. De partij heeft 177 van haar 296 zetels verloren. Ministers en lang zittende kamerleden komen niet terug. In plaats van de pro-Amerikaanse, centrum-rechtse, corrupte LDP komt nu de Democratische Partij in de regering. Een centrum-linkse, sociaal-liberale partij. Deze partij verdrievoudigt zijn stemmen aantal.

We hadden vandaag een aantal keer over de mogelijke verkiezingsuitslag op basis waarvan GroenLinks misschien dat kabinet in komt. Als je een ding kan leren uit Japan en Duitsland is dat de grote systeempartijen altijd dieper kunnen vallen dan je verwacht en de kleine underdog altijd groter kan groeien dan je denkt.

Leave a Reply