The Family Business

Met het nieuws van het overlijden van Ted Kennedy sijpelt er ook langszaam informatie binnen over de Kennedy familie. Het is een raar fenomeen dat in een land dat zo democratisch is, zo republikeins zo’n aristocratische traditie heeft: naast de Kennedy’s zijn er de Bushes, Clintons, Rockefellers, Roosevelts, Adamses, etc etc. Het is eigenlijk een soort aristocratie, waar een beperkte groep mensen alle macht in handen heeft.

In Nederland is er maar eigenlijk een politieke familie: de Oranjes. Toch? Er zijn wel wat familiale banden tussen Nederlandse politici, overigens veel minder dan in Belgie. Met name vaders en zonen. Er zitten een paar opvallende combinaties tussen.

Een andere familiale band die makkelijk over het hoofd gezien wordt is man/vrouw.

  • Sommige mensen vinden hun liefde binnen de partij. De SP heeft Jan (kamerlid) en Riet de Wit (wethouder). GroenLinks heeft Maarten van Poelgeest (wethouder) en Kathalijne Buitenweg (Europees Parlementarier).
  • Sommige mensen vinden hun liefde binnen het parlement, maar toch over partij grenzen. PSP-kamerlid Van Es was korte tijd getrouwd met PvdA-kamerlid Van Traa. Minister Peper met Minister Kroes.

Het valt dus wel mee in Nederland. Het is niet zo alsof drie Nederlandse broers allemaal een gooi hebben gedaan naar het premierschap of dat het er naar uit zag alsof nadat vader Bush opgevolgd werd door Meneer Clinton die opgevolgd werd door zoon Bush, Mevrouw Clinton president zou worden. Maar ook hier worden politici gebonden door bloed en liefde.

Leave a Reply