Leaving Stars Hollow

De laatste aflevering zit er op: sinds februari hebben we in sneltreinvaart The Gilmore Girls erdoorheen gejaagd. Erdoorheen gejaagd want het is een erg verslavende serie. Gilmore Girls zit tussen een soap en een comedy serie in. Het beschrijft de levens van moeder en dochter Gilmore in het kleine dorpje Stars Hollow. De meeste soap komt uit de levens van de Gilmores, de meeste comedy uit Stars Hollow. De soap werkt verslavend, je wilt weten wat er gaat gebeuren met de Gilmores. Het dorp houdt de boel luchtig.

Moeder Lorelai Gilmore voedt dochter Rory Gilmore alleen op. Lorelai kreeg Rory toen ze nog geen twintig was. De relatie tussen moeder en dochter is meer als tussen twee vriendinnen. Rory is het ideale meisje: mooi, slim, beleefd en zachtaardig. Haar moeder is zelfstandig en eigenwijs, maar ook zorgzaam en warm. Ze vult het hoofd van haar dochter met popular culture. Vader Christopher was te jong voor de verantwoordelijkheid van het ouderschap. De keuze om alleen haar kind op te voeden vervreemde Lorelai van haar ouders Emily en Richard Gilmore. Emily Gilmore is de manipulatieve, koele moeder, Richard Gilmore is de altijd afwezige, afstandelijke vader. In het eerste seizoen groeit de familie langszaam weer naar elkaar toe. Lorelai en Rory bezoeken de ouders wekelijks omdat Lorelai geld voor Rory’s droomschool van hen moest lenen. Langszaam laat ook Christopher zich zien. Op deze achtergrond speelt een soap zich af: Lorelai en Rory hebben een aantal grote liefdes in de serie, die allemaal mislukken. Rory valt voor de boy next door, de dark brooding artist en de fun-loving rich kid. Lorelai valt voor de docent van haar dochter, de vader van haar dochter, een oude jeugdvriend en uiteindelijk voor de man die haar al jaren koffie geeft. Liefdes komen en gaan, dromen dreigen te mislukken en te slagen. Een echte soap dus.

Ik zou een echte soap niet lang hebben uitgehouden. Maar de kracht van de serie is de humor. Die komt door de fast-paced popular culture-filled dialoog tussen moeder en dochter, zoals ik had verwacht, maar toch met name van de verschillende rare karakters in en om Stars Hollow. De meest extreme is Kirk een nogal excentrieke jongeman die allerlei baantjes in Stars Hollow heeft (postbode, ober, cassier). Daarnaast zijn er de buurvrouw van Lorelai, Babbette en de lerares op de lokale dansschool, Miss Patty. Beide hebben ze een leven achter de rug vol met mannen en muziek. Voortdurend vertellen ze rare verhalen uit hun eigen verleden. Daarnaast is er Luke, de nurkse dinner-owner met een gouden hart, waar Lorelai uiteindelijk voor valt. De beste vriendin van Lorelai is Sookie, een goedgemonterde kokkin die altijd zwanger blijkt te zijn, zonder dat ze zich daar zelf van bewust is; de beste vriendin van Rory is Lane, een Koreaans meisje dat stiekem tegen haar streng Christelijke, veganistische moeder in gaat door een dubbelleven vol rock en roll te leven. Op school is Rory’s grootste tegenstrever Paris een overambitieuze, competitieve student, die in Rory haar concurrent ziet en haar dus af moet maken. Later nemen ze het samen op tegen de wereld. Een kleine greep nog maar uit de vele over-the-top karakters uit Stars Hollow, die allemaal onverwacht uit de hoek kunnen komen en de serie absurdistisch maken.

In een kleine zes maanden heb ik alle afleveringen gezien. Maar is er een toekomst na Stars Hollow? Een serie met zo veel quirky characters, witty dialogue and compelling story lines? Ik hoop het maar.

Leave a Reply