Tom van der Lee: een profiel

ImgTom van der Lee vertrekt naar NOVIB, zo lees ik vandaag op de NOVIB site. Van der Lee is op dit moment nog hoofd politieke coordinatie & voorlichting van de GroenLinks fractie. Hiermee vertrekt een van de meest invloedrijke GroenLinksers. Een profiel.

Van der Lee, zo vertelt De Volkskrant, is al 19 jaar werkzaam bij de GroenLinks fractie. Van der Lee (44) werkte dus al sinds zijn 25e bij de partij. Na zijn studie Politicologie (in het bijzonder leer der internationale betrekkingen) was hij tussen 1990 en 1993, als fractiemedewerker, met name bezig met financien. Daarna werd hij politiek coordinator en hoofd voorlichting. Een post die hij 16 jaar hield.

Van der Lee is niet een van de meest zichtbare GroenLinksers. Soms schrijft hij -met de partijleider- mee aan een hoofdstuk in een bundel of een opiniestuk in de krant. Soms komt hij in de krant als voorlichter over luchtige onderwerpen (Is Femke Halsema een Elizabeth Taylor impersonator?) vaak over serieuze onderwerpen (zaak Pormes bijvoorbeeld), bijna altijd gaat het over personen.

Hij speelt echter een belangrijke rol achter de schermen. Rosenmoller beschrijft in zijn boek Een mooie hondenbaan hoe Van der Lee op allerlei cruciale momenten een belangrijke rol speelt: "Ook Tom van der Lee was die avond aanwezig zoals hij altijd en overal aanwezig was en ons diende van zijn scherpe analyses en afwegingen" (Rosenmoller, 2003:117). Inderdaad in het boek van Rosenmoller is Van der Lee al om tegenwoordig: fractie vergadering voorzitten, deelnemen aan overleggen, mee denken bij voorbereidingen, overal duikt Van der Lee op. Hij lijkt de persoon te zijn die binnen de fractie denkt aan  de lange termijn strategie, gericht op regeren. Samen met Rosenmoller ontwikkelde hij de strategie van kwaliteitsoppositie die de partij in 1998 een grote verkiezingsoverwinning opleverde. Hij leidde echter ook in 2003 de campagne waarbij GroenLinks 2 van de 10 zetels verloor

In de negentien jaar dat hij voor de fractie werkte, "overleefde" Van der Lee vier partijleiders (Beckers, Lankhorst, Ina Brouwer en Rosenmoller). Van Rosenmoller was hij een close adviseur. Hij was nauw betrokken bij de beslissing van Rosenmoller om zich terug te trekken in 2002 en bij de keuze voor Halsema als zijn opvolger. Door sommigen wordt hij als een van de invloedrijkste GroenLinksers gezien, in de woorden van Leo Platvoet"Mr. Spindoctor himself, Tom van der Lee, sinds jaar en dag de ‘politiek coördinator’ van de Tweede Kamerfractie en daarmee de machtigste persoon in GroenLinks."

Als je wilt zien hoe belangrijk Tom van der Lee is, moet je maar eens op zoek gaan naar beeldmateriaal van belangrijke GroenLinksers door de gangen van de Tweede Kamer, in campagnetijd of na een lijsttrekkersdebat. Zie je Rosenmoller of Halsema dan kan je bijna zeker ergens op de achtergrond Van der Lee zien staan. Hij was werkelijk altijd en overal aanwezig.

One thought on “Tom van der Lee: een profiel

  1. Pingback: 725 and counting | Geen Vrijheid zonder Gelijkheid

Leave a Reply