Deep Space Nine: Inleiding

Een half jaar lang heb ik Star Trek: Deep Space Nine (DS9) gekeken. In mijn ogen is DS9 de beste Star Trek Serie en misschien wel een van de beste science fiction series. Ik wil in de volgende vier blogs laten zien waarom Deep Space Nine zo goed is: een zal in gaan op de vraag waarom politiek-filosofen naar Star Trek moeten kijken, een zal in gaan op de vraag wat een individuele aflevering zo goed maakt, en een waarom DS9 in vergelijking met andere science fiction series zo goed is.

Maar vandaag wil ik eerst een korte inleiding geven, voor mensen die de serie niet (zo goed) kennen. DS9 is een science fiction serie die zich afspeelt in het Star Trek universum. Er zijn in eerdere series al een aantal machtige ruimtevarende beschavingen ontdekt, naast de mensheid. De mensheid werkt samen met enkele van hen in een Federatie, een vrijheidslievende gemeenschap van samenwerkende volkeren. Maar daarnaast is er het Klingon Rijk van eerbare strijders, de geheimzinnige Romulans, de Ferengi Alliantie van hebzuchtige handelaars, de Cardassian Unie, die jarenlang bruut de Bajoranen, een spirituele beschaving, overheerste.

Terok_nor_orbiting_bajor
Waar eerdere Star Trek series zich afspeelden in een ruimteschip dat allerlei ruimtevarende beschavingen ontmoette, speelt DS9 zich af op een ruimte station. Dit station wordt de focal point van allerlei ontwikkelingen in het universum. Het station bevindt zich in de buurt van Bajor, een wereld die net onafhankelijk is geworden van de Cardassians. De politieke ontwikkelingen in Cardassia, een rogue state met onstabiel authoritair bestuur en Bajor, een wereld die net onafhankelijk is geworden, en de verwerking van de bezetting door beide beschavingen zijn belangrijke thema’s voor de eerste seizoenen. Afleveringen vol internationale en binnenlandse politieke intrige dus.

Bajoran_wormhole
Een belangrijke katalysator voor ontwikkelingen is de ontdekking van een Wormhole in de eerste aflevering. Dit is woonplaats van een groep bijzondere aliens ("beyond time and space") die al eeuwenlang zorg dragen voor het welzijn van van de Bajoranen. De Bajoranen zien ze als goden en de ontdekking van de Wormhole als een belangrijke spirituele gebeurtenis. De ontdekker, de hoofdpersoon van de serie, wordt een belangrijke religieuze figuur. Zo wordt religie een belangrijk thema in de serie.

Uss_sitak_and_uss_majestic_hit
Het wormhole verbindt ons gedeelte van de ruimte met een nieuw en onontdekt gedeelte van de ruimte. Hierdoor komt de Federatie in contact met de Dominion, een rijk dat wordt beheerst door Changelings. Dit zijn geen normale, mens-achtige, aliens maar polymorphen die ieder gewenste vorm kunnen aan nemen. Ze zijn er op uit om alle mens-achtige volkeren te overheersen. Het is dus onvermijdelijk dat er een conflict komt. Eerst is er een koude oorlog tussen de Dominion en de Federatie, waarbij allerlei changelings inflitreren in de Federatie en omliggende beschavingen. Uiteindelijk wordt de koude oorlog warm er onstaat er intragalactisch oorlog tussen de Dominion, de Federatie, de Klingons, de Romulans en de Cardessians. Dit conflict speelt een belangrijke rol in de tweede helft van de serie. Grote slagen dus en (weer) allerlei internationale intrige. Oorlog, geloof en politiek: prachtige, grootse thema’s dus.

De hoofdpersonen van de serie zijn een diverse groep:

Ds9_crewBenjamin Sisko is de commandant van het station DS9. Hij is gestationeerd op DS9 om Bajor te helpen lid te worden van de Federatie. Door zijn ontdekking van het Wormhole wordt hij een belangrijke religieuze leider van de Bajoranen. Door de ligging van zijn station wordt hij een belangrijke rol in de Dominion Oorlog. Een inspirerende charismatische leider.

  • Kira Nerys is de vertegenwoordiger van de Bajoranen op het station. Een voormalige Bajoraanse verzetsstrijder. Een sterke vrouw.
  • Jadzia Dax is het hoofd wetenschap van het station. Zij is een Trill, een ras dat een symbiotischge levensvorm met zich mee draagt die van generatie tot generatie wordt door gegeven. Deze levensvorm brengt ook de hereninneringen van vorige dragers met zich mee. De vorige drager van deze symbiont was Curzon Dax, de mentor van Sisko, Jadzia de huidige drager is een jonge vrouw met de herinneringen van een oude man. Zij komt voortijdig te overlijden en de symbiont wordt overgenomen door Ezri Dax.
  • Odo is het hoofd beveiliging van het station. Hij is een changeling die buiten de Dominion staat. Hij is een onafhankelijke buitenstaander met een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Hij was tijdens de Cardassiaanse bezetting al betrokken bij de beveiliging vanwege zijn onafhankelijkheid en rechtvaardigheid.
  • Julian Bashir is de arts op het station. Een geniale, ambitieuze, arrogante man. Zijn genialiteit is het gevolg van het feit dat hij in zijn jeugd genetisch gemanipuleerd is.
  • Miles O’Brien is het hoofd van de technische aangelegenheden van het station. Een veteraan van een eerdere oorlog met de Cardassianen. Een gewone man die zich in ongewone omstandigheden bevindt.
  • Quark is de eigenaar van een bar op het station. Een inhalige Ferengi die overal een zakelijke mogelijkheden ziet.
  • Worf wordt later in de serie geintroduceerd, als er grote oorlogsdreiging is. Hij is het hoofd strategische aangelegenheden van het station. Een eerzame Klingon.

Dukatcloseup
Omdat de serie op het station afspeelt is er een groot aantal gastrollen zijn die regelmatig terug keren: Jake Sisko de zoon van Benjamin; Gul Dukat de leider van de Cardassianen en de belangrijkste vijand van Sisko; Nog, de neef van Quark die in het leger van de Federatie gaat; Rom, de broer van Quark, een technicus; Garak, een banneling van Cardassia, een voormalige spion; Keiko, de vrouw van O’Brien; Kai Winn de ambitieuze religieuze leider van de Bajoranen; de "Female Changeling", de leider van de Dominion; Leeta, een serveerster bij Quark’s Bar; Kassidy Yates, de vrouw van Benjamin Sisko, de kapitein van een handelsschip; Generaal Martok, de (militaire) Nog2375
leider van de Klingons; Gul Damar, de tweede man van Gul Dukat; Weyoun een invloedrijke diplomaat en ambtenaar van de Dominion; Admiraal Ross, de baas van Sisko; Michael Eddington, een van Sisko’s crew die overloopt naar een groep rebellen; en Tora Ziyal, de dochter van Dukat. Een gemengd gezelschap dus van gewone burgers, militaire en politieke leiders. Het is deze grote groep terugkerende personages die de serie zo sterk maakt: het zijn geen simpele een dimensionale personages, maar de meeste van deze figuren hebben een goed uitgewerkt karakter.

Met de voornaamste verhaallijnen en karakters besproken, kunnen we ons richten op de waarde van science fiction, en de kwaliteiten van deze serie en zijn afleveringen.

Leave a Reply