Amsterdamse school in Amsterdam

Eerder schreef ik al dat sommige delen van Amsterdam verschrikkelijk lelijk zijn. Maar gelukkig heeft Amsterdam ook een ander gezicht. Daar heb ik gister een deel van mogen zien. We zijn een middag door de Rivierenbuurt heen gezworven. Een wijk met middenklasse appartementenblokken in de stijl van de Amsterdamse school.

De Amsterdamse school is een bouwstijl uit de periode tussen de oorlogen. De stroming staat tussen de hele strakke vormgeving van na de oorlog en de barokke bouwstijlen van de oorlog. Het is strak maar niet te, het is versierd maar niet te. Veel van wat er in Europa gebouwd is tussen 1900 en 1940 heeft die twee slachtigheid. Tussen de truttige, romantische verfijning van de 18e eeuw en de weinig menselijke betonnen kolossen van na de Tweede Wereldoorlog. De strakheid van stromingen als de Amsterdamse school is een reactie op de verfijning en zwierigheid van daarvoor. In deze zin breken ze een nieuw tijdperk van "moderne" architectuur aan. Maar die moderne architectuur kan dan nog alle kanten op. Er zit iets ambigus in de architectuur van die tijd. Kenmerkend voor de Amsterdamse school is het gebruik van baksteen. En hoe kleine, organische elementen in de gebouwen verwerkt worden. Hierdoor blijven de gebouwen menselijk.

In het gebied in Oud-Zuid waar we door heen zijn gelopen staan er veel appartementenblokken. Ieder appartementenblok heeft een vergelijkbare structuur: meerdere deuren naast elkaar waarvan er vaak een aantal in portaal boven zitten. Drie verdiepingen. Veel appartementen hebben een klein balkon. Toch is er niet iedere keer het zelfde blok neer gezet maar is er juist iedere keer met deze elementen gespeeld, gevarieerd. Mooi is dat de gebouwen die in de wijk geplaatst worden geintegreerd zijn in de stijl: modern, maar toch duidelijk in lijn met de Amsterdamse school.

Ik kwam er vanochtend achter terwijl ik aan het kijken was naar meer Amsterdamse school, dat we maar een klein gedeelte van de Amsterdamse school in Amsterdam hebben gehad. Er is nog een boel moois te zien in Amsterdam. Blijkt die stad toch niet de poel van verderf waar ik hem voor aanzag.

Leave a Reply