Onne

Laatst werd ik gebeld door Onne, oud-voorzitter van DWARS, of ik donderdag iets met hem wilde gaan drinken als hij toch langs Leiden zou komen. Ik had mij net in allerlei bochten gewrongen om donderdag avond in Amsterdam te kunnen zijn bij een debat over links moraliseren. Dus spraken we nadat debat in Amsterdam af, hoefde Onne ook niet uit zijn natuurlijke leefomgeving te komen.

Het ging al een tijdje rond binnen DWARS maar Onne heeft GroenLinks verlaten, en ook DWARS. Onne was gedesillusioneerd geraakt in de lokale politiek, waar GroenLinks samen met de PvdA in een college zit. Daar worden door beide partijen fouten gemaakt en verkeerd beleid gevoerd. Maar wat hij vooral benadrukte is dat GroenLinks in zijn hele bestaan nauwelijks iets bereikt heeft en altijd regeringsverantwoordelijkheid heeft gemeden. Hij gaat nu zelf partijloos door het leven.

Opvallend is echter alleen dat voor Onne zijn natuurlijke sympathie uitgaat naar D66: 40 jaar geleden is opgericht om bepaalde democratische vernieuwing te bereiken die er nog steeds (gelukkig!) niet zijn uitgevoerd. Daarna is de partij op de pragmatische toer gegaan wat inhield dat ze die dingen beloofde aan de kiezer waarvan ze wisten dat ze die konden bereiken omdat andere partijen daar ook allemaal voor waren. D66 heeft vervolgens drie jaar lang in een coalitie gezeten met het CDA en de VVD, waar de partij fout op fout stapelde en het afbraak- en uitzetbeleid van VVD en CDA accepteerde. Maar ja, Pechtold neemt het nu zo goed op tegen Wilders en Marijnissen.

Mijn eigen tweede sympathie ligt ook in het geheel niet bij D66, maar bij de Partij van de Arbeid. Kijk als je het nu hebt over dingen bereiken: als 60 jaar is de PvdA bezig om dingen te bereiken, zij stonden aan de basis van de verzorgingsstaat, onder hun visie werd een overheid gebouwd die zich bemoeide met de economische ontwikkeling. Onder de PvdA is veel gedaan voor vrouwen, voor het milieu, voor migranten en voor de derde wereld. Als je op een partij wilt stemmen die iets heeft bereikt in Nederland is dat de PvdA, die Nederland heeft getransformeerd.

Veel belangrijker nog is de toekomst: kijk Pechtold pakt Wilders en Marijnissen aan in het parlement.  Maar de Partij van de Arbeid pakt de causes van Wilders en Marijnissen aan: door zich in dit kabinet in te spannen voor een socialer Nederland, voor integratie, verbetering van de oude wijken en beter onderwijs.

Arp1946 Ten slotte
moet ik denken aan oude ARP-poster: "versterk de dijk", waarop je een anti-revolutionaire dijk ziet die een communistische storm tegenhoudt. De PvdA is nu onze dijk tegen de populistische storm. De PvdA als brede volkspartij voor mensen uit oude wijken, migranten, grachtengordelintellectuelen, en mensen uit de middenklasse is de partij die een dijk opwerpt tegen het aankomend populisme. Alleen als deze partij groter blijft dan Wilders en Verdonk is er een perspectief op een progressief Nederland. Het CDA gaat zo (weer) met Verdonk, alleen als de PvdA groot genoeg is, kan zij een rechtse christen-populistische regering uitsluiten.

Als je D66 steunt, steun je 40 jaar met alle winden mee waaien, als je de PvdA steunt steun je 60 jaar mee bouwen aan een socialer, progressiever, opener en groener Nederland. Als D66 steunt loop je mee met de holle retoriek tegen het populisme van links en van rechts, maar als je de PvdA steunt, steun je de enige partij die links beleid kan stellen tegen het populisme, nu en in de toekomst. Sozialdemokratie oder barbarei.

Ik zou er bijna zelf in gaan geloven. Gelukkig dan maar dat de PvdA net een charismaloze zak aardappelen tot fractievoorzitter heeft gekozen, dat houdt mij nog een tijdje weg.

Leave a Reply