Waarom GROENlinks?

Op het GroenLinks forum werd gevraagd waarom GroenLinks als fusie partij van vier linkse partijen eigenlijk groen werd, bij deze mijn antwoord:

Ten eerste, de PPR, een van de fusiepartijen, was al een heel groene partij. Begin jaren ’80 was er een debat in de partij over de toekomst. Er onstonden drie kampen: een blauw kamp van progressieve christenen die samen wilden werken met D66 en PvdA en een centrum-linkse koers wilde voeren (zoals de PPR ooit was opgericht), een rood kamp die wou samen werken met de PSP en een linkse koers wou varen, en een groen kamp (met onder andere Roel van Duyn) die een aparte groene stroming wilde vormen. Dat groene kamp greep samen met het rode kamp rond 1981 de macht. Toen werd de PPR een soort groen-linkse partij.

Ten tweede, werden groene thema’s hot vanaf de jaren ’70. Ook de PSP en de EVP benadrukte milieu-politiek. Kernenergie was in de jaren ’80 een belangrijke thema: het leefde erg met name binnen links Nederland. Juist op anti-kernenergie bijeenkomsten ontmoetten EVP’ers, PSP’ers, CPN‘ers en PPR’ers elkaar en daar leerden zij dat ze dezelfde idealen (ook milieu!) hadden. En juist begin jaren ’90 kwam het milieu weer op de agenda met name rond thema’s als zure regen en ontbossing. Deze kleine linkse partijen al heel groen.

Het is dus niet zo raar dat een fusie van een groene partij met drie linkse partijen eind jaren ’80 groen werd. Dit was nog wel een strijdpunt. Toen GroenLinks gevormd werd is er lang gesproken over de naam: de PPR en de EVP wilden een naam met "groen" er in en de PSP en de CPN een naam met "links" er in. Het compromis was GroenLinks.

GroenLinks is in vergelijking met andere groene partijen in Europa wel minder groen. Veel groene partijen (met name kleintjes zoals de Engelsen) zijn meer ecologistisch: zij denken dat er een radicale vermindering van de consumptie nodig is om duurzaam te kunnen leven en dat mensen dichterbij de natuur moeten komen. GroenLinks is veel environmentalistischer: technologische vernieuwing en slimme belastingen kunnen het milieu probleem op lossen, namelijk er voor te zorgen dat wij ongeveer evenveel kunnen blijven consumeren. GroenLinks is eigenlijk niet echt een donkergroene partij maar een lichtgroene partij. Dat is ook niet raar want GroenLinks heeft veel minder dan andere groene partijen haar wortels in de milieubeweging.

Leave a Reply