Top 5 films van 2012

Het filmjaar 2012 was niet zo’n draak als de film 2012, zo’n Hollywood blockbuster vol actie en geweld maar zonder enig gevoel voor plot of verhaal. Een top-5 van de films van 2012, in willekeurige volgorde:

1. Iron SkyIron Sky is een nieuw soort film. Een film die niet gemaakt wordt door producenten in Hollywood, waar rare ideeen worden afgewezen voor de zoveelste reboot van een blockbuster. Iron Sky is zo’n raar idee: na 70 jaar keren Nazi’s vanaf de maan terug naar de aarde om te vechten tegen de VS die geleid worden door Sarah Palin. Je kan aan de film gewoon zien dat de makers, overduidelijk filmgeeks uit Finland, zo’n plezier hebben gehad.

2. Moonrise Kingdom – Ik ben een grote Wes Anderson fan. Moonrise Kingdom is een typische Anderson film, zo voorzichtig gemaakt met zo’n sterk oog voor fragiele menselijke relaties. Moonrise Kingdom haalt het niet bij The Royal Tanenbaums, Rushmore of The Fanastic Mr. Fox, de beste films van Anderson, maar geeft je een spring in je stap.

3. Pirates! – De makers van de kleipoppetjes Wallace en Grommit maakten een hilarische komedie over piraterij en ontdekkingsreizen. Maar de film is met name mooi vanwege het oog voor detail.

4. The Hobbit – Een ‘preboot’ en blockbuster, dat lijkt dus eigenlijk niet wat ik juist wil aanmoedigen: voorzichtig gemaakte films waaruit de liefde voor het filmmaken blijkt. Maar dat is juist de kern van de Hobbit: zo’n openingsscene waarin Frodo op Gandalf gaat wachten. Dan word ik week van in de knieen: het past zo mooi in de voorgaande triologie. Dan komt daar nog bij de herhaling van muzikale thema’s, het landschap, Cate Blanchet als de Galadriel en Gollum-Gollum.

5. The Hunger Games – Ik verwachtte een typische Amerikaanse jeugdactiefilm. Meisje wordt gedwongen om mensen te vermoorden en blijkt daar heel goed in. Piew-piew, paf-paf en ze krijgt natuurlijk de hunky teenager. Maar The Hunger Games zijn een kritiek op de geweldscultus en reality tv in een intrigerende post-apocalyptische setting.

Leave a Reply