Dirk Scheringa Dubio

Ik ben in dubio. Of ik nu heel blij moet zijn dat de Dirk Scheringa Bank omvalt of niet. Mijn sympathie ligt niet bij de heer Scheringa: hij bood zich zelf, geheel niet arrogant, aan als crisisminister, want zijn bank was niet getroffen door de crisis, hij werd opgehemeld door Balkenende, hij ontwikkelde verschrikkelijke constructies als lenen.nl, die onnodige consumptie en jaloezie aan moedigen en arme mensen verder in de schulden helpen. Al met al een verschrikkelijke bankier van de roofkapitalistische school dus. Ergens heb ik zo iets van good riddance to bad rubbish.

Maar aan de andere kant dragen wel een aantal instellingen in mijn omgeving zijn naam: met name het Frisia Museum voor Realisme/Scheringa Museum voor Realisme ligt mij na aan het hart. Want het museum verzamelt Magisch Realistische kunst. Een van mijn favoriete stromingen. Weinig dingen zijn zo intrigerend als schilderijen waar heel realistisch fantastische situaties worden weer gegeven. Geschilderde dromen. Ik ben er wel eens geweest in dat Museum van hem, vlak bij mijn ouders in West-Friesland. Prachtig!

En dan is er natuurlijk ook nog AZ, de voetbalclub die door Scheringa uit de onderste regionen van het amateurvoetbal werd getild om landskampioen te worden in het DSB stadion. Niet dat ik iets met voetbal heb, maar mijn (schoon)familie wel. Dus hoor ik ieder weekend over hoe ze spelen. Desondanks heeft AZ heeft wel mijn sympathie.

Hoe zeer ik het ergens dus wel mooi ironisch vind als Scheringa op zijn gezicht gaat, hoop ik wel dat het Museum en AZ kunnen blijven bestaan. Niet te hart vallen van je toren gebouwd van proletarierlijkjes, meneer Scheringa.

Leave a Reply