Lokale Kracht?

Arno Bonte en David Rietveld stellen samen zich kandidaat voor het partijvoorzitterschap van GroenLinks. Ze zetten zich af tegen de Haagse orientatie van de huidige partijtop en roepen op tot lokale kracht. Dat moet leiden tot meer raadsleden, meer wethouders, meer statenleden, meer kamerleden, en ueberhaupt meer leden. Duopartijvoorzitter Bonte en Rietveld?

Statutair kan het natuurlijk niet. Duovoorzitter bestaat niet. Artikel 89 van de HHR stelt “Het partijbestuur bestaat uit zeven leden.” en artikel 90.1 specifieert hun taken “Het partijbestuur wordt gevormd door de voorzitter en zes leden (…).” zeven leden in totaal dus en dat is dan zes plus de voorzitter is zeven. Het voorzitterschap kan dus maar door een persoon gevormd worden. In het andere geval van duo-voorzitterschap Rottenberg & Vreeman, was Rottenberg voorzitter en Vreeman vice-voorzitter.Een functie die GroenLinks ook kent (90.2). Bonte en Rietveld zullen dus open kaart moeten spelen wie van beide nou echt voor het voorzitterschap en wie de running mate is. Als Bonte en Rietveld echte jonge honden zijn, gaan ze natuurlijk samen door. En gaan ze samen op die voorzitterstoel zitten. Uit DWARSe ervaring weet ik dat dat geen optimale situatie is: onduidelijk intern en extern. Iets wat ik voor een volwassen partij niet kan aanraden. Serieuze Groene partijen in het buitenland hebben overigens wel vaak duos, zowel in de besturen als in de fracties, de EGP bijvoorbeeld. Maar dan is vaak gender balance het argument. Dat gaat voor Bonte en Rietveld weer niet op.

En dan over de ambitie: met name een stijging van wethouders lijkt me een toonbeeld van politieke naiviteit. In de 25 grote steden zit GroenLinks altijd in het college met de PvdA. Daarbuiten ook vaak, uitzondering uitgesloten. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen stond de PvdA op 60 zetels in peilingen, nu staat ze op 22 zetels. De PvdA zal dus instorten. Rietveld voorspelt dat zelf ook in zijn native Den Haag. In ruil zullen lokale partijen, D66 en de rechtse populisten stemmen winnen. De vraag is of GroenLinks evenveel wethouders kan krijgen. De PvdA heeft een sterke incentive om GroenLinks op te nemen in colleges: ze schakelen een politieke competitor uit, krijgen een middenpositie in het college, en vaak zullen de programma’s niet vaak uit elkaar liggen. Lokalo’s, rechtse populisten en de Democraten zullen niet per se meteen naar GroenLinks kijken. In die omgeving is een toename van het aantal GroenLinks wethouders niet erg waarschijnlijk. Rietveld and Bonte are setting themselves up for failure.

U begrijpt ik endorse nog niemand, ik moet eerst nog maar eens zien hoe het veld eruit ziet.

Leave a Reply