We make the internet not suck en zeven andere sites die je moet bezoeken

Vrij Nederland had deze week een sectie met de vijftig beste sites. Op die lijst miste toch veel mooie sites, hier mijn eigen toevoegingen aan die VN-lijst. Morgen volgt, in verband met De Grote GroenLinks Liefde Dag, zal ik me richten op GroenLinks blogs. Maar vandaag dan toch 5 sites die je niet kan missen:

  • Philosophy Bites: twee Britse filosofen, David Edmonds en Nigel Warburton maken een serie podcasts over filosofie. Een half uur lang een interview met een filosoof. Vaak politieke filosofie maar je blijft zo ook op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in middeleeuwse metafysica. Heerlijk in je luie stoel genieten van mooie argumenten. Samen maakte ze ook ethics bites specifiek over ethische dilemma’s. Edmonds maakt ook Philosophy: the Classics podcasts over de geschiedenis van de filosofie. 
  • xkcd: een webcomic gewijd aan beta humor. Soms te beta voor mij, maar soms ook heel herkenbaar. De tekenaar, Randal Munroe, werkte voor NASA maar kan nu de kost verdienen door zijn grote angst voor Velociraptors uit te tekenen.
  • NRC rocks: Vlogs van Eric Corton over nieuwe rock muziek. Ik heb er nog maar een paar gezien, maar ik wordt iedere keer enthousiast over de band en ben ik zo weer verknocht aan een nieuwe CD. Door zijn inspirerende verhaal over Last of the Shadow Puppets speelt dat nu op mijn itunes. Maar eigenlijk is het leukst om te kijken naar iemand die zo zichtbaar van een CD kan genieten. Prachtig!
  • Making Magic: het kaartspelletje Magic speel ik eigenlijk al een tijdje niet meer. Maar Mark Rosewater‘s columns lees ik nog regelmatig. Mark is hoofd van ontwerpers van het spel. Zijn collumn biedt een interessante kijk in het hoofd van creatieveling.
  • Angus Reid Global Monitor: deze site verzamelt peilingen van de hele wereld. Wil jij weten wie in Takatukuland op winst staat, of hoe Finnen denken over hun president? Je vindt het hier.
  • Tegenlicht: televisie kijk ik eigenlijk niet meer maar VPRO’s tegenlicht kijk ik toch regelmatig online. Geniale televisie die de achtergronden achter het nieuws uit diept. Je zou er bijna een televisie voor kopen.
  • The Colbert Nation: Stephen Colbert speelt een conservatieve Amerikaanse pundit en wijst hen zo op hun hypocrisie en onhoudbare posities. Met geniale segmenten als "the word" waarin hij wordt tegen gesproken door z’n splitscreen. 

En dan toch maar een eervolle vermelding voor wikipedia, die verzameling half-ware informatie over werkelijk alles, die onmogelijke kruising tussen een autoritaire commune van autistische nerds en een prachtig forum voor samenwerking met specialisten uit andere landen. Maar als je iets wilt weten over een onderwerp waar je niets over weet blijft de beste manier: schrijf er een wikipedia artikel over.

Leave a Reply