Extatisch I: Jolande Sap & Kunduz

Het was een spannende nacht. De uitslag is bekend. De politiek feiten liggen er. Maar hoe moeten we die begrijpen? Wat betekent de uitslag voor groene provincies en linkse senaat? Er komen een aantal kortere en lange blogjes aan over de uitslag en haar gevolgen voor groene en linkse politiek.

6cu4rpc

Ik maakte me er hevig zorgen over. De keuze voor Kunduz zou GroenLinks kiezers kosten. Stond GroenLinks voor de beslissing over Kunduz nog op 12-13 zetels. GroenLinks leek een vrije val te maken in de peilingen: naar  7-8 zetels. Dat was minder dan de 10 die GroenLinks nu had in de Tweede Kamer. Een overwinning in de Provinciale Staten en de Eerste Kamer leek uitgesloten. GroenLinks heeft ten opzichte van 2007 gewonnen. En ook in de Senaat lijkt er een zetel bij te komen. Het gaat veel beter met GroenLinks dan ik had verwacht. Overigens is het een consistente lijn: discussies over militaire missies breken GroenLinks intern op, maar leiden niet tot electorale neergang.

Dit is een grote belofte, want als Sap met zo'n tegenwind, als beginnende politiek leider na een controversiele beslissing, verkiezingswinst kan boeken, wat dan als de kaarten gunstiger geschud zijn?

Leave a Reply