Polarisatie in de Verenigde Staten

Het wordt gezien als een slecht voorteken voor de toekomst van de Republikeinse Partij: de verkiezingen van het 23ste district van het Huis van Afgevaardigden. Dede Scozzafava de Republikeinse kandidaat voor de plek heeft zich terug getrokken. Ze liep ver achter op de andere twee kandidaten: de gematigde Democratische kandidaat Bill Owens en Doug Hoffman van de Conservatieve Partij. Hoffman verwacht 35-45%, Owens 25%-35% en Scozzafava 15%-20%.

Het kiesstelsel van New York verschilt iets van de rest van de Verenigde Staten: naast de Democraten en de Republikeinen zijn er drie kleinere partijen. De rechtse Conservatieve Partij, de linkse Werkende Families Partij, en -in het verleden- de linkse Liberale Partij. Vaak steunen deze kleine partijen de kandidaten van de Democraten de Republikeinen, de Conservatieven vaak de Republikeinen, de Werkende Families en de Liberalen de Democraten. Toen de gematigde Republikein Michael Bloomberg voor de tweede keer burgemeester wilde worden van New York kreeg hij ook de steun van de Liberale Partij. Soms kiezen de kleine partijen ervoor om een eigen kandidaat naar voren te schuiven, die dan kansloos hoort te verliezen.

Niet dit keer Scozzafava, een gematigde Republikein, die voor abortus en homo-rechten was, en geen tegenstander was van een hogere belasting, kreeg een Conservatieve tegenkandidaat. Conservatieve Republikeinen als Sarah Palin, Tim Pawlenty en conservatieve radio talk show hosts
gaven hun steun aan de kandidatuur van de Conservatieve kandidaat. Het
was de eerdere steun van linkse Working Families Party en de huidige steun van het
progressieve blog Daily Kos die haar opbrak. In een paar weken is ze helemaal kapot gemaakt door types als Glenn Beck en Rush Limbaugh. Ze viel van 40% naar 15% van de kiezers. Ze was te progressief.

Scozzafava was een typische New Yorkse Republikein: gematigd, om het progressieve electoraat in New York aan te spreken. In het Amerikaanse stelsel neemt de tegenstelling tussen links en rechts steeds verder toe. De Republikeinse Partij wordt steeds rechtser, binnen de partij is er steeds minder ruimte voor progressievelingen. 

Het is geen logische strategie van de Republikeinen: als het electoraat kiest voor een progressieve Democraat als president, als de Democraten 60 leden in Senaat hebben en meerderheid in het Huis van Afgevaardigden zet je je steun achter conservatieven. Je moet dan toch juist op zoek gaan naar de kiezers in het centrum, niet naar de flank. Maar de Republikeinse Partij schuift op naar rechts. Mooi daarmee verzekeren ze de Democraten een meerderheid in de Senaat, het Huis van Afgevaardigden en Obama een tweede termijn. Prachtig!

Leave a Reply