District 9 from outerspace

Net terug van District Nine, gemaakt door Neill Blomkamp de protege van Peter Jackson. Een klassieke sci-fi film: via een verhaal over buitenaardse wezens met bio-technologie wordt een boodschap gegeven over het menselijk vermogens tot kwaad.

Anderhalf miljoen aliens vluchten naar de aarde. Ze komen terecht in Zuid-Afrika (of all places). Arm en zonder kennis van de menselijke beschaving begaan sommigen misdaden. Daarom worden alle aliens in een getto geconcentreerd. Als de overheid besluit dat ze verplaatst moeten worden raakt een medewerker, Wikus van de Merwe, van de MNU, die het concentratiekamp beheert geinfecteerd met een middel waardoor hij langszaam verandert in een alien. Daardoor ontdekt hij langszaam waarom de MNU eigenlijk zo geinteresseerd zijn in de aliens en hoe ver ze gaan in hun "interesse". Om gebruik te kunnen maken van de biologische wapens van de aliens gaat de MNU over tot onderzoeksmethoden op de aliens en mensen waarvoor Mengele zelfs weg zou schuwen. Dan volgt een actiefilm over hoe hij de MNU binnen valt en uiteindelijk twee aliens in staat stelt om naar hun thuisplaneet toe te gaan.

De film is prachtig gemaakt. Een groot deel van de film lijkt een mockumentary waarin het plot wordt geintroduceerd door talking heads die jaren na de gebeurtenissen van de film de gang van zaken duiden. De talking heads worden afgewisseld door documentaire-achtige beelden over Mikus. Hij wordt ook geinterviewd, we volgen hem op zijn werk en er wordt gebruik gemaakt van beelden van beveiligingscamera’s. Als de film over loopt naar een actiefilm kan dat helaas niet meer.

Als je de trailer bekijkt lijken de aliens de bad guys. Wat is er eigenlijk aan de hand met die rare prawns?
Maar tijdens de film blijken de mensen de bad guys:

  • Een aantal van de talking heads lijkt geen interesse te hebben de aliens. Al dat geld dat gespendeerd is aan die prawns had efficienter ingezet kunnen worden voor mensen.
  • Johannesburg hangt vol met "geen non-humans toegestaan"-borden. Vervang "non-human" door zwarte of jood en je bent terug in de tijden van apartheid, segregatie en anti-semitisme.
  • Het concentratiekamp lijkt op een echte slum. De aliens zijn veroordeeld tot armoede. In het concentratiekamp ruilen criminele bendes alien wapens voor kattenvoer dat een drug voor de aliens is. 
  • In het concentratiekamp tonen de MNU-medewerker geen respect voor het alien leven. Aliens die niet mee werken worden omgebracht. Eieren met ongeboren aliens worden op gewelddadige wijze "geaborteerd".
  • De MNU wil graag de biologische wapens van de Aliens kunnen gebruiken, daarvoor experimenteren ze op aliens, als Wikus langszaam verandert in zo’n alien, zijn ze van plan hem te doden en open te snijden om zijn veranderend weefsel te oogsten. Leugens, moord en bedrog zijn allemaal gerechtvaardigd vanwege de rijkdom die de wapens zullen brengen.
  • Sommige van de bendeleden geloven dat als ze aliens eten dat ze dan de krachten van de aliens (om wapens te gebruiken) zullen overnemen. Als Wikus verandert in alien is ook kannibalisme niet uitgesloten.

De conclusie is dat normale mensen onder bijzondere omstandigheden instaat zijn tot verschrikkelijke handelingen. Zolang je de ander als niet-menselijk neerzet kan je alles met hem doen: moorden, eten, mishandelen, segregeren, in armoede achterlaten. Beklemmend zeker in een tijd van groeiende xenofobie.

Leave a Reply