Fact and Fiction: Obama wint, net als Santos

De Amerikaanse verkiezingen waren voor mij heel voorspelbaar: immers ik had alles al gezien op de West Wing. Daar waren in 2006 al verkiezingen tussen een oude gematigde Republikein en een jonge visionaire Democraat.

Ze hadden het op een boel dingen juist: de fictionele Santos en echte Obama zijn allebei

 • visionair en hoopvol
 • uitermate slim en getalenteerde politici
 • jong en onervaren
 • religieuzer dan gemiddelde Democraat
 • lid van een ethnische minderheid
 • en vader van een jong gezin met twee kinderen.

De fictionele Vinick en de echte McCain zijn allebei

 • oud en ervaren
 • fiscal conservative
 • niet uitermate religieus
 • onafhankelijke "mavericks"
 • en onvoorspelbaar

Santos en Obama stonden voor een programma met als belangrijke onderdelen groene innovatie en  gezondheidszorghervorming; McCain en Vinick stonden voor belastingverlagingen.

Maar de gelijkenissen gaan verder: Obama werd kandidaat na een heel spannende primary, Santos ook. Ze namen het beide in primary op tegen twee kandidaten: een persoon die heel dicht tegen de laatste democratische president aan stond (VP en First Lady) en een kandidaat die door schandelen achtervolgd werd. Vincik en McCain wonnen veel makkelijker en daar was het een religieuze conservatief die het tegen McCain op namen. Obama en Santos kozen een (rooms-katholieke) vice-president die hem kon helpen regeren. Vinick en McCain een religieuze conservatieve gouverneur die hem kon helpen de verkiezingen te winnen.

Maar de gelijkenissen lopen nog verder in dingen die je moeilijker kan voorspellen: Vinick verloor de verkiezingen omdat hij gekoppeld werd aan een crisis (een kerncentrale die explodeerde) McCain omdat hij gekoppeld werd aan de economische crisis. Deze crisissen waren game changers in het voordeel van de Democratische kandidaat.
Klein detail: vlak voor de verkiezingen overleed een persoon die belangrijk was voor de Democratische kandidaat (Obama’s oma en Santos’ running mate) waardoor het begin van de transition in rouwstemming waren.
Een van de opvallendste gelijkenissen is dat Santos’ White House Chief of Staff (Josh Lyman) gebaseerd zou zijn op de echte White House Chief of Staf van Obama (Rahm Emanuel). Overigens zeggen andere bronnen dat Democratische campaigner/pundit Paul Begala de inspiratie voor Lyman was wat ik waarschijnlijker vindt omdat ze aeen jeugdig-brutaal gevoel voor humor delen.

One thought on “Fact and Fiction: Obama wint, net als Santos

 1. Pingback: Wat is goed politiek drama? | Geen Vrijheid zonder Gelijkheid

Leave a Reply