Homosexualiteit en Rechtvaardigheid

In de hedendaagse politieke filosofie wordt heel wat aandacht besteed aan minderheden en wat voor’n soort eisen rechtvaardig zijn. Er is aandacht besteed aan originele bewoners (Native Americans), taalkundige minderheden, religieuze minderheden, migranten. Prominente filosofen verdedigen liberale en multiculturele theorieen. Liberale theorieen proberen neutraal te zijn ten opzichte van ideeen van het goede leven, een "colour-blind state", multiculturalisten geloven dat de overheid niet colour-blind kan blijven maar moet ingrijpen om culturen te beschermen tegen invloeden van buitenaf, die van de samenleving een eenheidsworst maken.

De vraag is wat voor’n soort eisen homo’s en andere sexuele minderheden binnen zo’n filosofisch framework kunnen maken.

Het zou logisch zijn om homo’s te behandelen als andere culturele minderheden, hun cultuur moet beschermd worden tegen invloeden van buiten af. Geld dus naar een homo-museum, overheidssteun voor de Roze Zaterdag en gemeenten moeten zich inzetten om het Gay en Lesbian Film Festival aan zich te binden.

Ik denk dat zo’n voorstel een grote fout maakt: homosexualiteit is geen cultuur. Als je als homo geboren wordt, wordt je opgevoed door heterosexuele ouders in een heterosexuele cultuur. Niet alle zwarte mensen luisteren naar hip-hop, niet alle homo’s naar Gloria Gaynor. Homo’s zijn er allerlei culturen.

Dit betekent echter niet dat de neutrale liberale theorie voldoet. Immers als homo’s worden opgevoed in een heterosexuele samenleving, waar homosexualiteit ontkent, uitgesloten en geridiculiseerd wordt, is uit de kast komen geen mogelijkheid. In een rechtvaardige samenleving waar iedereen zelf kan ontdekken wat zijn sexuele identiteit is en kan kiezen om uit de kast te komen, moet homosexualiteit moet bespreekbaar zijn en zichtbaar zijn. Daarnaast moet homo-haat bestreden worden, juist op scholen, zodat jongeren zich niet schamen als ze opzoek gaan naar hun sexuele identiteit. Een "neutrale" overheid maakt iedere keuze een legitieme.

Leave a Reply