Babylon 5 = DS9?

Op advies van Ewoud Klei ben ik maar eens naar Babylon 5 gaan kijken. Babylon 5 is een science fiction serie uit de tijd van Star Trek Deep Space Nine. Ik wil nu op een aantal punten terug kijken naar Babyblon 5. Om te beginnen wil ik eens kijken naar de gelijkenissen tussen Deep Space 9 en en Babylon 5 want die zijn -tamelijk- schokkend.

Babylon5-1

Beide series gaan over een ruimte station dat in de buurt ligt van een belangrijke verkeersader. Beide stations hebben een nummer in de naam en beide series zijn vernoemd naar die stations: Deep Space Nine en Babylon 5. De verkeersader is de Jumpgate in Babylon 5 en de Wormhole in Deep Space Nine. Beide stations zijn havens voor handel en diplomatie. Deze activiteiten concentreren zich in DS9 op de Promenade en in B5 in de Zocolo. En beide krijgen uiteindelijke rol in de geschiedenis van hun deel van de ruimte. Ook krijgt het station uiteindelijk extra schip om de omliggende ruimte te bereiken: de Defiant in Deep Space Nine en de White Star in Babylon 5. Deze schepen krijgen uiteindelijke een leidende rol in een grote oorlogsvloot.

Sheridan Thumb_sisko6off
Laten we eens beginnen met de hoofdpersonen: Captain Benjamin Sisko, een weduwnaar die tegen zijn wil en na een grote oorlog commandant wordt van een ruimte station. Vergelijk dat met Jeffrey Sinclair, die ook na een grote slag commandant wordt van een ruimtestation. Jeffrey Sinclair wordt, nadat hij seizoen 1 is uitgewerkt, een religieuze figuur die uiteindelijk een grote rol blijkt te spelen in de religie van de Minbari. Evenzo Sisko die uitgroeit tot de Emissary, de woordvoerder van de Prophets, de goden van de Bajorans. Sinclair wordt opgevolgd door John Sherridan, net als Sisko een weduwnaar is. Maar de gelijkenis is er ook in uiterlijk: beide kapiteins nemen op een bepaald moment een ringbaardje. De zoon van Sisko, heet overigens Jake. Drie keer dus de initialen J.S. Jake Sisko, John Sherridan en Jeffrey Sinclair. In beide series keert de overleden vrouw van de kapitein terug onder controle van boze geesten: de Shadows en de Pah-Wraiths In beide series hertrouwt de kapitein uiteindelijk.

Kira_2_s  1061835230_ivanova

In beide series is de #2 van het station een stoere vrouw: een tough cookie. Susan Ivanova in B5 en Kira Nerys in DS9. Als Ivanova uit de serie wordt geschreven wordt ze vervangen door Lochley, even zo een tough cookie. Ivanova draagt een donker geheim bij zich: ze is een geheime telepaat. Ze zou daarvoor eigenlijk onderdeel van het PsiCorps moeten zijn. Julian Bashir, de dokter uit DS9, heeft ook een donker geheim in het geheim genetisch gemanipuleerd. Bashir met zijn Britse accent doet overigens sterk denken aan Marcus, een van de rangers in B5. Als geniale-arts-met-een-donker geheim zijn er gelijkenissen met dr Franklin, die een drugsverslaving verborg. In beide series is er een gewone man, de Ierse Chief O'Brien en de Italiaanse Chief Garibaldi. Italianen en Ieren zijn allebei in de VS negentiende eeuwse katholieke migrantengroepen. In beide series is er een roodharig vrouw Lyta en Leeta. Zelfs uiterlijk zijn er grote gelijkenissen: in beide series krijgt de crew na een aantal seizoenen een donkergrijs uniform.

Images 9OQ_s1a

Op de stations zijn er een groot aantal vertegenwoordigers van verschillende volkeren. G'Kar en Molari zijn de vertegenwoordigers van twee volkeren: Molari van de Centauri en G'Kar van de Narn. G'Kar laat zich sterk leiden door morele principes, Molari is belust op macht, lust en plezier. G'Kar lijkt op Odo, de security chief van DS9 en Molari op Quark, die daar een bar heeft. Ze lijken niet alleen op elkaar qua karakters, maar ook op elkaar in hun relatie. Ze hebben voortdurende ruzie met elkaar maar kunnen uiteindelijk niet zonder elkaar. Molari en G'Kar zijn leiders van volkeren die in oorlog met elkaar zijn, terwijl Quark en Odo de typische strijd tussen dief en politieman vertegenwoordigen. Molari heeft een neef Vir, die anders dan Molari overloopt van goede bedoelingen maar niet erg snugger is, hij  lijkt sterk op Rom, de broer van Quark, een sul met een hart van goud. Uiteindelijk wordt Rom Grand Nagus van zijn volk, net als Vir, die uiteindelijk Keizer wordt van de Centauri. In B5 is Molari tussendoor Keizer.  G'Kar verliest overigens net als generaal Martok zijn oog aan de vijand.

180px-Dukat-closeup 300px-Dukhat

Maar ook als je kijkt naar de grote rassen in de serie zijn er opvallende gelijkenissen: De voormalige leider van de Minbari heet Dukhat, de leider van de Cardessians heet Dukat. De religieuze Minbari (B5) lijken sterk op de religieuze Bajoranen (DS9). Dit terwijl de Bajoranen ook sterk lijken op de Narn, omdat ze allebei zich recent hebben bevrijd van een koloniale macht, de Centauri bij de Narn en de Cardessians bij de Bajorans. Net als de Cardessians hebben de Centauri veel grond verloren en proberen ze uiteindelijk door gevaarlijke allianties hun grondgebied uit te breiden, ten koste van de Narn respectievelijk Bajorans. Ze sluiten zich aan bij de Dominion (Cardessians) en de Shadows (Centauri). De Centauri en de Cardessians houden uiteindelijk een vernietigde planeet over. Uiterlijk echter doen de Narn uiterlijk sterk aan de Cardessians lijken.

Maar er zijn ook andere gelijkenissen: in beide series wordt langszaam in de eerste seizoenen een groot gevaar opgezet. De Dominion in Deep Space Nine en de Shadows in Babylon 5. Beide groeien uit tot een grote vijand vanuit mythen en verhalen van reizigers. De dreiging van oorlog zorgt ervoor dat de regering op Aarde steeds repressiever wordt. In Deep Space Nine weten onze helden dit uiteindelijk te voorkomen maar in Babylon 5 is daarvoor een burgeroorlog nodig. In Deep Space Nine uit de repressie zich in Section 31, in Babylon 5 is het Bureau 31, de Psi-Corps en Nightwatch. De oorlog tussen de Shadows en Vorlons lijkt ook op een ander conflict ui DS9: dat tussen de Pah-Wraiths en de Prophets, de goden en demonen van de Bajoranen. Beide zijn eeuwenoude goddelijke krachten. De grote vijanden uit DS9, de Changelings zijn onherkenbaar omdat ze van vorm kunnen veranderen, de grote vijanden uit B5, de Shadows zijn onzichtbaar. Mensen ontwikkelen een engineered plague tegen de Changelings, en proberen het te ontwikkelen tegen het tweede grote gevaar in B5, de Telepaths.

Majel+as+Lady+Morella 292px-Lwaxana_Troi,_2371

En zo loopt het dus over van de gelijkenissen: in de personages, de volkeren, de verhaallijnen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de geplande gelijkenissen zoals het feit van Majel Barrett (vrouw van Gene Roddenberry) in beide series voorkomt als een diva-achtige vrouw. Over de gelijkenissen is veel geschreven: de bedenker van B5 had eerst probeert zijn idee te verkopen aan de makers van DS9. Zij wezen hem af maar kwamen met een heel herkenbare serie terug. Imitation is the highest form of flattery laten we maar zeggen.

Leave a Reply