Politiek op wikipedia

Ik ben zelf een groot fan van wikipedia, de gratis on-line encyclopedie. Ik draag ook mijn steentje bij met name op de Engels-talige wikipedia.

Een interessant debat daar is, wat is de politieke overtuiging van wikipedianen? Zijn ze links of rechts? progressief of conservatief? Omdat de oprichter van wikipedia, Jimbo Wales, die overigens een libertarier is, opmerkte dat wikipedia gebruikers waarschijnlijk linkser zijn dan de gemiddelde Amerikaan onstond er een debatje op wikipedia. Wij zijn wij? Ik heb aan de hand van een kleine random sample gekeken wat wikipedianen zeggen over hun politieke ideologie, en dat is eigenlijk best wel weining. Maar als nog werd mijn onderzoekje als een grote stap voorwaarts gezien in de sociologie van wikipedia, ten minste door sommigen.

Het interigeert met toch: zou ik een sample kunnen krijgen die groot genoeg is voor redelijke uitspraken. 1000 respondenten is dan wel het minimum, vooral omdat maar 25% bruikbare informatie geeft. Dat zou een boel tijd kosten. Misschien dat ik een van mijn docenten kan overtuigen dat het nuttig wetenschappelijk werk is

Leave a Reply