Wilskracht

Sommige vrienden van mij roken. En eerlijk gezegd ik kan de aantrekkelijkheid ervan wel inzien: je hebt wat in je hand om mee te spelen en je kan met een andere roker altijd en gesprek aangaan. Het schijnt ook nog heel rustgevend te zijn.
Maar het grote probleem is roken is ontzettend smerig als je het voor de eerste keer doet. Om je zelf te verslaven aan roken moet je echt een hobbel over. En dat vind ik raar: je weet het is slecht voor je (longen, huid, tanden, levensverwachting), je weet dat het verslavend is en het is vies om te doen. Waarom begin je daar dan aan?
Hetzelfde geldt ook voor alcohol: wijn en bier zijn verschrikkelijk vies als je het de eerste keer drinkt. Ik hoor mensen altijd zeggen: doe mij maar fruitige zoete wijn. Fruitig en zoet dat klinkt top! Maar dan krijgen ze een zure wrange drank. Ja, het is vast heel fruitig als je aan de wrange zure smaak gewend bent. Dan is er vast een heel spectrum te proeven. Maar waarom zou je daar aan beginnen: we weten allemaal dat het niet gezond is. Slecht voor je brein en je lever en alcohol is nog zwaar verslavend ook. Het is voor mij toch altijd een beetje alsof mensen slootwater drinken. De eerste keer is dat heel goor maar na een paar keer proef je het verschil tussen het zilte Zeeuwse slootwater, het zoete Hollandse kleiwater en het fruitige Drentse veenwater.

Ik kan me ook goed voorstellen dat het lastig is om ergens mee te stoppen wat vanaf het begin aan heel lekker is: chocolade kan ik bijvoorbeeld lastig laten staan. Maar kleine kinderen zijn vanaf het begin dol op alles wat zoet en romig is – dat zal wel iets te maken hebbe met moedersmelk. Je moet wel van goede huize komen om iets wat zo lekker is te weerstaan. Ik kan me ook goed voorstellen dat mensen dingen eten die niet goed voor ze zijn maar wel gezond: het is een kwestie van wilskracht om over je natuurlijke afkeer heen te komen en te doen wat goed is. Close your eyes and think of Engeland.

Maar je wilskracht in zetten om je over natuurlijke weerstand heen te zetten, zodat je je kan verslaven aan iets wat je in de eerste plaats vies vindt en waarvan je weet dat het verslavend is, vind ik echt absurd.

One thought on “Wilskracht

  1. Het gaat, net zoals met veel drugs, niet over de smaak, maar eerder over het gevoel. De eerste paar sigaretten krijg je een high gevoel van, je eerste alcoholische drankje een ietwat dronken gevoel, je eerste joint een stoned gevoel, en laat ik maar niet beginnen over extacy. Want het doet zijn naam recht.. Het gevaar schuilt echter in de verslaving.. Zij het lichamelijk of geestelijk. Ik zelf doe al het bovenstaande wel eens, en behalve roken, doe ik het met mate, 1x in de 2 weken n paar alcoholische drankjes, 1x in de maand ns een jointje, en misschien 1x per jaar een pilletje XTC.. Maar roken doe ik veel vaker en is zeker een verslaving, de rust die het geeft is nep, het komt door een lichamelijke gewenning, en het sociale aspect is alleen maar mijn onkunde op dat gebied.. Het is echter geen dehabiliterende verslaving, waar een verslaving aan alcohol, of wiet, veel erger zijn.. Om maar weer niet te spreken van harddrugs. Daarintegen is roken daardoor ook veel moeilijker vanaf te komen, het heeft redelijk heftige lichamelijke verschijnselen, zeker als je bedenkt hoe minimaal de impact is van de verslaving op je functioneren. En geestelijk zijn de afkick verschijnselen nog erger, vergelijk het met rouwen om een dierbare.. Klinkt raar, maar een verslaving is er wel altijd wanneer je deze “nodig” hebt.

    Ik zal nooit aanraden om een keer stoned, dronken of high te worden, maar zonder die ervaring kan je hier in mijn opinie lastig over oordelen..

Leave a Reply