Mijn voorkeursstem

Het wordt GroenLinks voor mij. Maar wat nou als ik op een andere partij zou willen stemmen, omdat je vindt dat GroenLinks met haar uitzonderlijke combinatie van vrijzinnige, sociale en groene idealen gewoon te perfect is? Wie vertegenwoordigd er daar linkse en progressieve idealen?

Sabine185_325613a
Lijst 1: CDA. Eigenlijk is het een uitermate tragische lijst. Zo’n lange lijst met gevestigde politici. Grijze oude, regenteske heren. Maar gelukkig is er een uitzondering: #31 Sabine Uitslag. Een jong gezicht. Ze zet zich in voor de positie van verplegend personeel, waarop het CDA eindelijk een beetje sociale posities inneemt. Daarnaast is ze zangers van een rockband, wat toch een progressief jong gezicht tussen al die grijze heren.

Meili_vos
Lijst 2: PvdA. Ik kies voor Mei Li Vos (#38). De reden daarvoor is dit campagnefilmpje: de balans zoeken tussen vrijheid en solidariteit om ervoor te zorgen dat zij kan worden die zij wil zijn. Zij noemt dan Vrij Links. Ik noem het GroenLinks. Helaas is Vos die 4 jaar geleden door de PvdA is binnen gehaald op een zijspoor gezet: een onzichtbare portefeuille en nu een heel lage plaats.

Image
Lijst 3: SP. Krista van Velzen (#21) is mijn soort SP’er: een echte milieu- en vredesactivist met een sociaal hart. Dat is de combinatie van groene, sociale en progressieve politiek die ik met GroenLinks associeer. Actief in de anti-kernenergiebeweging en de anti-kernwapenbeweging. Was eigenlijk in de kamer ook meer activist dan politica.

300pxjeaninehennisplasschaert
Lijst 4: VVD. Tussen conservatieve liberalen als Charlie Aptroot en regelrechte Law & Order populisten als Fred Teeven staat Jeanine Hennis-Plasschaert (#4), een echte progressieve liberaal. Ze zit nu in het Europees Parlement, waar de VVD samenwerkt met centrum-linkse partijen als Liberal Democrats. En dat blijft toch aan Hennis plakken: in het parlement maakte zij zich sterk voor burgerrechten in Europa en daarbuiten. Een echte progressief.

Br_kamerlidfleuragema_photorobertvo Lijst 5: PVV. Absoluut niet mijn partij. En weinig politici spreken mij aan: een lijst vol met volgzame mensen die het vooral Wilders niet te moeilijk moeten maken. En hem toe staan om allerlei onzin te verspreiden over de Islam. Maar dan moeten we toch kiezen: Fleur Agema (#2). Die maakt als PVV’er met name in op de zorg. En gedraagt zich daar eigenlijk als een soort SP’er. Dat is natuurlijk nog geen GroenLinks’er.

3266457751
Lijst 7: ChristenUnie. Ik kies voor IJmert van Muilwijk (#10). Hij heeft als voorzitter van PerspectieF sterk bijgedragen aan het verschuiven van het profiel van de ChristenUnie van een sectarische religieuze partij naar een groene hervormingspartij met een sociaal hart, die over grenzen heen kan kijken. Ik denk dat op veel onderwerpen het "Vooruitzien" van de ChristenUnie sterk overeenkomt met het "Klaar voor de Toekomst" van GroenLinks.

Borisvanderham
Lijst 8: D66. Als er een progressieve niet-GroenLinks politicus is die door zijn persoonlijke internetcampagne mijn hart heeft gewonnen dan is het Boris van der Ham (#2). In vrijzinnige schriftlezingen neemt hij een tekst van een klassieke liberale politicus die hij koppelt aan het D66 programma. Hij laat daar een sterk vrijzinnig verhaal zien. Individuele vrijheid staat bij Van der Ham hoog in het vaandel staan.

Estherouwehand Lijst 9: Partij voor de Dieren. Programmatisch staat de centrum-linkse diep-groene Partij voor de Dieren dichtbij GroenLinks. Maar de moralistische toon en de autoritaire manier waarop de partij geleid wordt. Daarom kies ik niet voor Thieme maar voor Esther Ouwehand doe tegenwil van de partij top in op #2 werd gezet.

Twee dingen over deze lijst: ten eerste, veel van deze kandidaten hoort in mijn ogen op een GroenLinks lijst thuis (Agema en Hennis-Plasschaert uitgezonderd overigens eigenlijk een SP’er en een D66’er): de eigenzinnige progressief Vos zou binnen onze partij niet op zo’n zijspoor gezet worden. Ouwehand zou haar groene idealen kunnen uitdragen zonder tegengewerkt te worden door Thieme. Van Muilwijk is veel groener en socialer dan dat hij conservatief-Christelijk is. De keuze voor echte vrijzinnige, sociale en progressieve politiek is natuurlijk GroenLinks.
Ten tweede bij het maken van deze lijst viel me op dat er een aantal overlappen zijn met de lijst van Veronica: veel jonge vrouwen. Dat zegt iets over een voorkeursstem die bij toch gevoelsmatig naar een vrouw gaat, maar ook iets over de ruimte die er in Nederland ontstaat voor progressieve politiek, als er meer vrouwen in de Kamer komen.

En mijn voorkeursstem bij GroenLinks? Daarover snel meer!

Leave a Reply