Regeren is over je eigen schaduw heen springen

Na de Tweede Kamerverkiezingen zal er geformeerd moeten worden. Partijen
wisselen nu al voorkeurscoalities uit: het
CDA wil met de VVD, D66 en GroenLinks
, D66
wil met VVD, PvdA en GroenLinks
, de
PVV wil met CDA en VVD
.

2le18i1Eerlijk is eerlijk, we moeten nu nadenken en eerlijk zijn over mogelijk coalities. Laat ik mijn inzet formuleren. Nederland staat voor drie crises: een klimaatcrisis, een economische crisis en een financiele crisis. Niets doen is geen optie. Het komende kabinet zal moeten proberen drie stappen tegelijk te nemen: aan de ene kant zal er bezuinigd moeten worden, terwijl we tegelijkertijd de verzorgingsstaat op een socialere manier inrichten en onze druk op het klimaat te verminderen. Groen & sociaal hervormen.

In mijn ogen zijn naast GroenLinks twee partijen die daar een heldere visie op hebben: dat zijn D66, de partij die zich expliciet heeft gecommiteerd aan een set hervormingen: in het onderwijs, op de arbeidsmarkt, op de huizenmarkt en in het klimaatbeleid. En de ChristenUnie, die onder het motto "Vooruitzien" zich wil inzetten voor een land met een sociale en duurzame economie. GroenLinks, D66 en de ChristenUnie zijn drie partijen die een sociale en groene visie delen. Partijen die durven te hervormen en hun verantwoordelijkheid te nemen om de begroting op orde te krijgen. Welke partijen we ook aan deze combinatie toevoegen: de ideeen komen uit deze hervormingsgezinde, sociale en groene as.

33xvtbqJe moet echter niet naar D66 of de ChristenUnie met zo’n idee komen: die beginnen dan over homo-docenten, medisch-ethische vragen, vrouwenemancipatie, biotechnologie en de plaats van religie in de samenleving. In mijn ogen zijn deze progressieve punten erg belangrijk. Maar we moeten nu over deze symbolen heen stappen. Tussen de ChristenUnie en D66 komt er geen onvereenstemming over homo-docenten of euthanasie. Kunnen we niet vier jaar lang deze onderwerpen stil zetten: kunnen we niet afspreken dat we een pas op de plaats maken? Zijn de economische, ecologische en financiele crises niet zo groot dat we ons moeten inzetten voor sociale en groene hervormingen? Een as van ChristenUnie-D66-GroenLinks zou een begin kunnen zijn van een eerlijker land.

Voor de number-crunchers onder u, we zullen twee partijen extra nodig hebben: samen halen D66, ChristenUnie en GroenLinks 30 zetels. We hebben twee van de grote machtspartijen extra nodig hebben voor een meerderheid. En dan wordt het toch lastig: de VVD wil wel graag hervormen maar doet dit niet sociaal en niet groen. De VVD heeft echt maar een verhaal: minder overheid. De PvdA weet niet of ze wil hervormen. Het kan wel groener en socialer bij de PvdA, maar ze durven daar geen knopen door te hakken zonder dat ze het drie keer door laten rekenen en door laten spreken in focusgroepen en opiniepeilers. En het CDA tsja het CDA. Een kat in het nauw maakt rare sprongen: ze maakt van stilstand op de huizenmarkt een breekpunt maar wil wel met "hervormingsgezinde" partijen in het kabinet. Al met al zullen ze machtspartijen zich aan moeten sluiten bij de ideeen van echte groene en sociale hervormers.

Afbeeldingen afkomstig van het forum van Retekool.

Leave a Reply