De vijf beste films van 2014

Een even jaar betekent blijkbaar een top vijf beste films van mij. Daarom ook over 2014, net als 2010 en 2012, een top vijf beste films.

 

5. Grand Budapest Hotel: nadat ik deze film in de bioscoop zag schreef ik er al een scherpe kritiek op. Deze Wes Anderson film heeft bijna alles wat een goede Wes Anderson film heeft (prachtige visuals, een met liefde gemaakte wereld en topacteurs in alle rollen), maar het mist het hart van alle Wes Anderson films tot nu toe. Het gaat niet over buitengewone mensen en hun zoektocht naar menselijk contact. In bijvoorbeeld Rushmore staan de visuals, acteurs en de wereld in dienst van het onderzoek naar dit onderwerp. The Grand Budapest Hotel is prachtige film maar van binnen hol.

 

4. The Fault in Our Stars: in zekere zin is The Fault in Our Stars het tegenovergestelde van Grand Budapest Hotel. Dit lijkt een run-of-the-mill Amerikaanse young adult tearjerker over een tienermeisje dat verliefd wordt op een jongen. Niet bijzonder mooi gemaakt, gemakkelijk spelend op het sentiment. Maar dat zou impliceren dat de film onoprecht zou zijn. Maar dat geloof ik niet, omdat ik geloof dat de auteur oprecht en integer is (neem dit prachtige verhaal van hem over vriendschap), en een “Boodschap” wil mee geven over hoe menselijke liefde ons buitengewoon maakt.

 

3. X-Men: Days of Future Past: ik ben een groot fan van de X-Men filmserie, met name waar het politieke en sociale thema’s raakt, en Days of Future Past raakt deze thema’s vakkundig. Days of Future past weeft bovendien de pre-boot (X-Men First Class) en de eerste drie films vakkundig in één vlot en onderhoudend tijdreisplot vol met fascinerende karakters, waarbij met name de supersnelle Quicksilver mij intrigeerde.

 

2. Lego Movie: op het eerste gezicht is de Lego Movie de langste lego reclame ooit gemaakt. Daar komt een vermakelijke actie-komedie bovenop. Maar wat er voor zorgt dat deze film in de top-twee komt, is het einde. Dit geeft een ongekende wisseling van perspectief en is daarmee een twist waar M. Nightshamalan nog een puntje aan kan zuigen. Ik zal het einde niet verraden maar hiermee is de film een ongekende ode aan de fantasie.

 

1. Guardians of the Galaxy: de grootste kracht van the Lego Movie en Guardians of the Galaxy is dat de films zichzelf niet serieus nemen maar dat het plezier waarmee ze gemaakt zijn door de hele film heen te zien zijn. Dit gebeurt bij Guardians of the Galaxy in een sci-fi universum met fascinerende locaties en een rag-tag band of misfits. Precies waar ik aan toe was.

Leave a Reply