Top 10 of the Noughties

Nadat Bas Eickhout, de Volkskrant en The Guardian kwamen met een lijst met de beste platen van de Noughties moest ik ook wel komen. De 10 beste albums van het eerste decennium van de 21ste eeuw.

Geen makkelijke compilatie van lijstjes van eerdere jaren. Geen ordening ook van 1 tot 10. In plaats daarvan 10 topplaten. Met drie side-constraints: maximaal een album per band; een plaat per jaar; de platen moeten ook meer zijn dan 15 goede nummers, maar echte concept albums, die een afgerond geheel vormen.

2000 Sophtware SlumpGrandaddy – concept album over het effect van techniek op de moderne maatschappij. "Broken Household Appliance National Forest" is een ode over een afval berg.
2001 Natural HistoryI am Kloot –  weten met zo weinig middelen zo veel te bereiken. Have no Fear of Falling geeft me nog iedere keer kippenvel.
2002 Century ChildNightwish – luistert als een fantasy boek over een wonderlijk kind dat de wereld moet redden.
2003 AbsolutionMuse – de eerste echt paranoide, bombastische, megalomane plaat van Muse, waarin ze vrij letterlijk vragen om de Apocalyps.
2004 Franz FerdinandFranz Ferdinand – De grondbrekers voor de eruptie van alternatieve Britse gitaarrock, die het decennium zullen beheersen. Maakte gitaarrock dansbaar, zoals met het aanstelijke Michael.
2005 Good Morning Hope – Woodface – Van Gert Bettens, de muzikale kant van K’s Choice, een prachtige plaat die wisselt van energieke gitaarrock (Give me Something to Break) tot mystieke singer songwriter nummers (Are You Reading to Sing).
2006 MedsPlacebo – beste album van Placebo, over het effect van drugs, drank en verslaving. Van de euforie van Meds tot de vervreemding van de Cold Light of Morning
2007 Shotters’ NationBabyshambles – muzikaal het hoogtepunt van de nieuwe golf van alternatieve Britse gitaarock, luister hier maar naar Delivery.
2008 Age of the UnderstatementLast of the Shadow PuppetsAlex Turner (Arctic Monkeys) en Miles Kane (Rascals) brengen muzikaal de golf van alternatieve Britse gitaarrock op een nieuw plan, door dit te mengen met Muse (Age of the Understatement) en Calypso (My Mistakes were Made for You)
2009 The Resistance – Muse / Battle for the Sun – Placebo – voor dit jaar kan ik nog geen beslissing maken: de half-klassieke plaat van Muse of het optimistische album van Placebo? Het jaar is nog niet eens afgelopen!

Leave a Reply