Deep Space Nine: in vergelijkend perspectief

Ds9logo
Een half jaar lang heb ik Star Trek: Deep Space Nine (DS9) gekeken. Ik wil in een reeks blogs laten zien waarom Deep Space Nine zo goed is: deze gaat in op de vraag wat je moet kijken als klaar bent met DS9.

Okay DS9 is goed. Maar er zitten wel wat haken en ogen aan: ik klaagde al over de Ferengi die geen echte "utopisch" samenleving vorming maar meer de comic relief spelen. De gemiddelde aflevering geef ik maar een 6.5. Ruim een kwart van de afleveringen gaf ik een onvoldoende.

Working_together
Dus: kan het niet beter? Is er een science fiction die op de belangrijke aspecten (grootse verhaallijnen, sterke karakters, het aansnijden van sociale issues) het beter heeft gedaan? In Star Trek in elk geval niet: De eerste star trek serie (The Original Series) biedt wel meer allegorieen op sociale issues uit die tijd en taboe door brekende televisie, maar heeft hele zwakke, een-dimensionale karakters en heeft geen enkel groot verhaal. De tweede serie (The Next Generation) snijdt nog steeds wel sociale thema’s aan (alhoewel niet genoeg), en heeft wat meer overarching story line (maar die is met name irritant … Q dan). Helaas zijn er buiten de Picard, Data en Worf de karakters zo diepzinnig als bordkarton. Laten we het maar niet hebben over Voyager (zwakke karakters, zwakke verhaallijnen, een enorm foute moraal). Enterprise doet het goed, met name in de laatste seizoenen (sterke lange verhaallijnen maar matige karakters en een weinig inspirerende moraal). Deep Space Nine is dus de beste Star Trek serie.

Zijn er buiten Star Trek, de serie die het uitgangspunt vormt voor moderne science fiction, betere voorbeelden? met filosofische dilemma’s, met sterke karakters en sterke verhaallijnen.

Battlestargalacticaseason4episode20
Battlestar Galactica (de 2004 "reboot") is een heel sterk alternatief: het heeft een aantal ijzersterke karakters, de hele serie staat in dienst van een grote verhaallijn (een oorlog tussen de mens en de techniek) en het roept allerlei morele en politieke vragen op: over hoe wij in de tijd van terrorisme om moeten gaan met burgerrechten, bedreigingen en geloof. In de verhaallijn zijn er een aantal mooie parallelen tussen DS9 en BSG. In beide staat een oorlog centraal tussen de mensheid en een grote vijand. Deze vijand kan zich in beide gevallen als een mens voor doen en is dus onherkenbaar (iedereen kan een bedreiging zijn). Daarnaast zijn door kloneringstechnieken de vijanden niet uit te roeien: ze klonen zich zelf zo weer. Religie, in het bijzonder het mythisch idee van lotsbestemming, speelt een belangrijke
rol in beide series zowel aan de kant van "good guys" als de "bad guys". Mijn grote probleem met deze serie is echter dat er maar twee beschavingen zijn: de Cylons (monotheistische robots, voormalige slaven) en de Mensheid (polytheistische mensen, voormalige heersers). Het onderscheid tussen de twee is met name historisch en religieus en niet politiek. Er zijn niet verschillende filosofische stelsels uitgewerkt en in conflict met elkaar gebracht, maar er is een eeuwenoud conflict uitgewerkt tussen mens en techniek, tussen heersers en slaven.

Firefly heeft sterke karakters, in een goed uitgewerkt universum (een combinatie van Aziatische, Westerse en Wild West invloeden), maar het is vroegtijdig gecancelled: en het heeft dus maar een seizoen, en echt filosofisch is het ook niet. Farscape biedt een boel interessante karakters met eigen culturen (een die verdacht veel Klingons lijkt, een pseudo-Ferengi, een soort Betazed) maar ik heb nooit veel van het plot begrepen.

Newb5logo
Dan is er nog Babylon 5, waarop DS9  volgens velen, waaronder de makers van Babylon 5 op gebaseerd is. Er schijnen vele sterk ontwikkelde beschavingen te zijn die in conflict met elkaar zijn. De serie schijnt over te lopen van filosofische thema‘s (vrijheid vs. orde, oorlog vs. vrede, religie). Maar daar heb ik nooit veel van gezien want de crappy effecten en de steriele, erg goedkope sets waren weinig inspirerend. Maar misschien moet ik me daar een keer over heen zetten.

Maar tot die tijd, blijft Deep Space Nine de beste science fiction serie die ik ooit heb gezien: met sterke karakters, geniale verhaallijnen vol filosofische dilemma’s en conflicten.

Leave a Reply