Europese partijpolitiek – begrijpt u er nog iets van?

De definitieve kandidatenlijsten voor het Europees Parlement zijn goedgekeurd door de kiesraad. Als je door de lijsten heen leest, groeit bij mij een groot onbegrip voor de opstelling van politieke partijen.

Ten eerste heeft GroenLinks een lijstverbinding gevormd met de PvdA. Goed nieuws voor GroenLinks en de PvdA. Voor beide partijen hangt het erom of er een tweede dan wel een vijfde zetel in zit. De lijstverbinding maakt het waarschijnlijk dat er ten minste een extra zetel in zit voor Rene Cuperus of Bas Eickhout. Daarnaast zijn ook het CDA en de ChristenUnie-SGP lijst en D66 en de VVD een lijstverbinding aan gegaan. In 2004 waren er pecies dezelfde combinaties. Maar bij deze verkiezingen zou toch de pro-/anti-Europees dynamiek sterker moetenworden? De combinaties van VVD/D66 en CDA/ChristenUnie-SGP bestaan juist uit de pro-Europese en Euroskeptische variant van die partijfamilies. Het gezicht van de Ja-campagne voor de Europese Grondwet (het CDA) in een lijstverbinding de stem van de Nee-campagne (CU). D66 gaat schijnbaar de verkiezingen in met de leus: "Stem op D66 – want wij zijn pro-Europees – en we helpen die Euroskeptische VVD aan extra zetels". Ik begrijp er in elk geval helemaal niets meer van.

Maar er is meer opvallend nieuws: De Groenen doen ook mee aan de verkiezingen. Nadat ze in 1989, 1994 en 1999 geen zetels hadden gehaald willen ze het opnieuw proberen. In totaal doen er dus drie expliciet groene partijen mee aan de verkiezingen: GroenLinks, de Partij voor de Dieren en de Groenen. De groene stem wordt dus gesplit. Opvallend is ook dat de lijsttrekker van de Groenen een GroenLinks lid is. Otto ter Haar was in 2007 kandidaat voor de GroenLinks delegatie naar de EGP. Zit in de Midden-Oosten Werkgroep. Was kandidaat voor de GroenLinkse Partijraad in Utrecht. En nu dus kandidaat voor een andere partij bij de Europese verkiezingen. Fijn net nu de GroenLinkse eigen groene kandidaat alle steun kan krijgen voor die tweede plek. Waarom laat de EGP het toe dat er twee EGP kandidaten deelnemen aan dezelfde verkiezingen? Ik begrijp er in elk geval helemaal niets meer van.

Leave a Reply