D66 heeft er weer niets van begrepen

Geert Wilders stuurt Barry Madlener Europa in met de boodschap "Kies voor Nederland, Kies PVV". De SP wit niet dat Brussel de hoofdstad van Nederland wordt. De ChristenUnie voert campagne "tegen de superstaat". De VVD-lijsttrekker Hans van Baalen gaat op komen voor "het Nederlands belang". De Euroskpetische partijen organiseren voor de verkiezingen van Juni. D66 gaat in de contramine en zegt "Ja" tegen Europa. De Volkskrant gooit een schepje op het vuur en noemt de verkiezingen een tweede referendum over Europa. De eerste Europese verkiezingen in jaren die echt over Europa gaan.

Maar helaas voor al die partijen zit het niet zo. Het Europees Parlement gaat niet over meer of minder Europa. Daarover gaan nationale parlementen. Het Verdrag van Lisabon geeft het parlementen de mogelijkheid om met een "oranje kaart" uit te spelen en zo uit te spreken dat een aangelegenheid niet op het Europese niveau maar op het nationale niveau geregeld moet worden. Als er competenties over geheveld moeten worden naar het Europese vlak gebeurd dat door een verdragswijziging, goedgekeurd door nationale parlementen en nationale regeringen.

De keuze in het Europees Parlement gaat niet over meer of minder Europa, maar over welke kant we op gaan met Europa: linksom of rechtsom. Dat is wat het Europees Parlement wel kan doen. Waar het Europees Parlement medebeslissingsrecht heeft kan zij het beleid iets naar links of iets naar rechts bewegen. En daarmee kan het Europees Parlement veel betekenen om de lidstaten groener, socialer en toleranter te maken. De keuze die voor ligt is voor een Europa van mens en milieu of een Europa van markt en munt. Niet voor meer of minder Europa. Daar zouden nationale verkiezingen over moeten gaan.

Maar als de Europese verkiezingen gaan over de keuze voor een Europa van mens en milieu of van markt en munt dan komen er rare allianties. Er is eigenlijk geen verschil tussen wat de VVD ("Het Nederlands belang voorop"), D66 ("Voor Europa") of de PVV ("Voor Nederland") bieden. Deze marktliberale partijen staan allemaal voor een kil Europa van markt en munt. GroenLinks met die lijst van pro-Europese groenen, de PvdA of het nu Eurofiel Berman of Euroskepticus Cuperus is en de anti-Europese SP staan voor het zelfde sociale Europa. 

Ik ga voor een groen en links Europa, dat mag u niet verbazen. Als u een kil en grijs Europa wil dan kan je altijd op die gezellige pro-Europese partij D66 stemmen.

Leave a Reply