De Obama van het Noorden

Nog geen week nadat de eerste Afro-Amerikaanse president van de Verenigde Staten is ingezworen, is het volgende mondiale glazen plafond gebroken. Kijk: er waren  al eerder zwarte staatshoofden op de wereld, zelfs in Noord Amerika, de huidige Gouverneur-Generaal van Canada, Michaelle Jean, is migrant, vrouw en zwart.

Wat er echter nog nooit eerder was gebeurd, is nu op IJsland door de economische crisis wel gebeurd. Het eerste openlijk lesbische regeringsleider: Jóhanna Sigurðardóttir. Door het aftreden van Geir Haarde is Sigudardottir, al minister, nu regeringsleider. Sigurdardottir is lid van de sociaal-democratische Alliantie-partij. Ze is nu tot de vervroegde verkiezingen premier, maar haar partij staat er in de peilingen goed voor.

Ik zie het in het -o zo homovriendelijke- Nederland nog niet gebeuren: Gerda Verburg 2010!

Leave a Reply