Keuzes maken

Ik was van plan gister naar Amsterdam te gaan om een van de laatste lijsttrekkersdebatten te zien. De regen weerhield mij daarvan. Dan moet ik toch maar mijn keuze baseren op mijn eigen intuities, ervaring, contacten en kennis van de kandidaten en hun filmpjes. En natuurlijk op mijn eigen kieswijzer.

Ik denk dat ik na lang wikken en wegen op de volgende preferentie ordening uitkom:

  1. Niels
  2. Bas
  3. Judith
  4. Tineke
  5. Alexander

Het is een embarrassment of riches. Vijf uitermate geschikte kandidaten voor het Europpes Parlement. Toch zit er voor mij toch een groot gat tussen Tineke en Alexander enerzijds en andere drie kandidaten anderzijds. Tineke en Alexander lijken me uitermate ervaren vakkundige parlementariers die ik vertrouw om precieze en goede wetgeving te maken. Maar het zijn geen lijsttrekkers die veel kiezers gaan winnen.

De ordening tussen Judith, Bas en Niels vind ik uitermate lastig.

  1. Volgens mijn eigen test komen mijn voorkeuren voor een linkse en idealistische lijsttrekker goed overeen met Niels. Ik ken Niels ook persoonlijk via DWARS, waar hij altijd voor een idealistische koers heeft gestaan. De twijfel die toch bij Niels heb is dat ik niet zeker weet of zijn moment "nu" is. Ik denk dat Niels tot grote hoogte kan groeien, maar is hij ready to lead on day one?
  2. Bas doet in het in mijn test heel slecht. Maar toch staat hij bij mij op twee. Dat komt door de indruk die hij op mij heeft gemaakt in de tijd dat we samen in het panel beginselen van project 2008 zaten. Hij zit vol goede ideeen, scherpe analyses van de partij en haar idealen;   
  3. Judith staat nummer twee in mijn test, dat komt met name door haar idealistische uitstraling en haar nadruk op internationale solidariteit. Ze heeft mijn hart gestolen door te zeggen dat ze niet voor Nederlanders in het Europees Parlement wil maar voor de wereld. Daarmee toont ze haar kracht, haar idealisme, maar ook haar zwakte, want wie gaat er op iemand stemmen die zegt dat zij het niet voor hem op gaat nemen?

Een lijst met mitsen en maren dus. Een balans zal dus zeker nodig zijn in het duo dat we in Europa kunnen zetten. Mijn keuze voor een jongere, groenere, idealistische lijsttrekker betekent ook dat ik een nummer twee wil met ervaring en verstand van wetgeving en een passie voor sociale, internationale of tolerante onderwerpen. 

Leave a Reply