Leidse uitslag

Of ik op mijn weblog ook niet net als David Rietveld een voorspelling van de lokale verkiezingen deed, vroeg een collega mij gisteren. Nee eigenlijk niet. Maar eigenlijk is een voorspelling zo gemaakt. Je legt de huidige landelijke peilingen tegen de landelijke uitslag om de trends te zien en past dat toe op de laatste uitslag. Even puzzelen en je hebt wat.

Leiden2009 

De PvdA valt van 10 zetels nu naar 6 zetels. In 2006 deed PvdA het heel goed bij de gemeenteraadsverkiezingen en nu een stuk minder in de landelijke peilingen. De VVD valt van 6 naar 5, doet het slecht in de landelijke peilingen maar een gedeelte van de TON en PVV stemmers zullen hier toch op stemmen omdat er geen alternatief is. GL gaat van 4 naar 5. In mei 2006 stond GroenLinks er slechter voor dan nu. D66 gaat van 2 naar 5. Het Pechtold effect. CDA blijft gelijk. De lokale partijen  (Stadspartij Leiden Ontzet en Leefbaar Leiden) winnen een beetje op de coat tails van populistische partijen als PVV en TON. Dat uit zich in een extra zetel voor Leefbaar Leiden. De SP doet het landelijk iets slechter dan in 2006. De ChristenUnie doet het iets beter dan in 2006.

Dat zorgt ervoor dat al met al de zetels in de raad vrij gelijk matig zijn verdeeld: twee partijen met zes zetels en vier partijen met vijf zetels en dan weer twee met drie zetels. Waar sinds 2006 de PvdA een dominante positie in de raad heeft.

Leave a Reply