kerstgedachten

Voor sommige GroenLinksers is het misschien wat burgerlijk, die gaan naar Ghana of Kenia de wereld verbeteren, maar voor mij is de tijd tussen kerst en nieuw jaar een mooi moment om na te denken over de giften die je geeft aan goede doelen.

Dit jaar hebben we besloten om jaarlijks een redelijk bedrag over te maken aan twee goede doelen. Ten eerste aan Simavi, een organisatie die zich bezig houdt met schoon drinkwater in ontwikkelingslanden. De reden dat we Simavi geld geven is dat we bij ons thuis water in flessen drinken. Eigenlijk vind ik het belachelijk om water uit flessen te drinken, want het komt toch uit de kraan? Terwijl veel mensen helemaal geen kraanwater hebben. Maar ja, prikwater uit zo’n fles kan je lekker mengen met appelsap voor Apfelschorle. Dus hebben we besloten om even veel geld als we uitgeven aan water in flessen ook te geven voor drinkwater in ontwikkelingslanden.

Ten tweede geven we geld aan De Binnenvest, een organisatie die zich inzet voor dak- en thuislozen in Leiden. Als ik een dakloze met een straatkrant tegen kom, loop ik altijd snel door. Ik rationaliseer dan later dat ik niet zeker weet of ze het geld goed besteden en dat ik het geld dan beter kan geven aan een organisatie die zich voor hen inzet. Maar je moet dan wel eerlijk tegen jezelf zijn en dus de daad bij het woord voegen en geld geven aan een organisatie die zich inzet voor dak- en thuislozen.

Toen ik, ten slotte, mij voor het nieuwe jaar liet knippen, vroeg de kapster mij of ik mijn haar wou afstaan aan een organisatie die pruiken maakt voor mensen met kanker. Heb ik het jaar toch goed afgesloten.

Leave a Reply