Campagne geweld

Het GroenLinks web begint langszaam aan overspoelt te worden met campagne filmpjes. Een overzicht voor een ieder de zo nog niet allemaal heeft gezien.

Bas Eickhout heeft er al drie op zijn naam staan. Het belooft een hele serie te worden. Het begon met deze nieuwjaarswens waar hij zijn absurdistische gevoel voor humor ten toon spreidde. Het deed me een beetje denken aan het campagne filmpje van Mike Gravel for president grappig maar niet erg inhoudelijk. Alsof hij mij dat had horen denken, volgde er twee inhoudelijke filmpjes van Bas op leerzame reis door Nederland over groene energie en open grenzen.

Tineke Strik kwam iets eerder met een filmpje
dat haar toont terwijl ze door een stad loopt en vertelt over haar
groene, sociale en tolerante idealen voor Europa.  Een mooi gemaakt filmpje:
lekker dynamisch op de fiets door het groene land en op de voet door de
diverse stad. Open in gesprek met kiezers en tolerant voor graffiti
spuiters.

Niels van de Berge heeft ook al wat filmmateriaal op zijn naam staan: een speech op een DWARS borrel en een verslag vanaf Poznan. In het enige echte campagne filmpje combineert hij een pessimistisch toekomstbeeld met absurde humor door een nieuwjaars duik te maken in Zeeland.

Alexander de Roo benadrukt in zijn campagnefilm zijn brede profiel, zijn lange ervaring en zijn resultaten. Daarnaast pleit hij voor een Europees sociale minimum, iets wat mij zeker aanspreekt. Zeggen dat Europa "veel te liberaal was en te weinig sociaal" geeft echter wel weer een heel beperkt beeld van wat liberalisme is.

Maar beste campagne filmpje is volgens mij toch van Judith Sargentini. Het filmpje met vier talking heads is creatief. Zij heeft meteen ook een post-materialistische snaar geraakt bij mij door te antwoorden op de vraag van een kiezer "wat ga jij voor mij doen?" "Niets, helemaal niets" te zeggen. Zij wil zich niet inzetten voor diegenen die het al goed hebben, maar voor een betere wereld. Helaas spreekt ze zich zelf in het filmpje vervolgens tegen: door te zeggen dat ze zich in wil zetten klimaat omdat dat wij dat voor onze leefbaarheid keihard nodig hebben.

Maar in de filmpjes springt bij geen van de kandidaten de x-factor over. Ze spreken de kiezer via de camera toe en dan blijft het toch een beetje steriel. De kandidaten komen erg koel over, en het stemgeluid is monotoon, de teksten lijken uit het hoofd geleerd. Misschien moet je voor gevoel en passie toch bij een debat aanwezig zijn. Het eerste was vanavond. Helaas kon ik niet omdat ik zelf zo dom was geweest een andere vergadering te plannen. Maar ik hoor graag hoe het was

Leave a Reply