The Mother of All Endorsements

Uit Amerika overgewaaid: endorsements. Bij de Europese lijsttrekkersverkiezing verzamelen sommige kandidaten steun van andere politici. In numerieke termen doet Judith het (‘s sinds vandaag) het beste: 27 steunbetuigingen. Tegenover 13 voor Bas en 17 voor Tineke en 1 voor Alexander. Niels doet niet aan endorsements. Wie krijgt steun uit welke hoek? En wat zegt dat over de kandidaten>

Lange tijd was TIneke met haar uitgebreide steun, frontrunner. Zij krijgt met name steun van senatoren (6) en professoren (3) – opvallend genoeg geen professoren/senatoren. Daarnaast krijgt zij steun van uit andere partijen: sociaal-democraten, Christen-democraten en democraten. Overigens waren het de Republikeinen die -handenwrijvend- bij de Amerikaanse verkiezingen hun steun voor Hillary Clinton uitspraken, wetend dat zij haar wel zouden kunnen verslaan. Ook krijgt ze steun van Tweede Kamerlid Mariko Peters en de zittende Deens Europarlementarier Pernille Frahm. Hiermee toont Tineke zich een kandidaat van de weldenkende groene elite, die nu al over partij grenzen heen weet te werken.

Judith krijgt haar steun uit lokale hoek: wethouders (4), raadsleden
(5), portefeuillehouders (2), duos (1) en deelsraadsleden (2), onder andere Amsterdamse wethouder, ex-kamerlid en ex-partijvoorzitter, Marijke Vos, spreekt haar steun uit. Met haar
lokale steun krijgt Judith wat ik beschouw als The Mother of All Endorsements: Wethouder Maarten van Poelgeest, man van Kathalijne Buitenweg.
In de Amerikaanse politiek zijn familierelaties verschrikkelijk
belangrijk: als, zeg, de politiek actieve ega van de vorige president
-zeg Hillary Clinton- iemand steunt dan is dat politiek goud waard. Het is ook vaak de impliciete steun van de partner. Judith heeft de meest imposante lijst steun betuigingen en toont zich daarmee een politica met goede connnecties in de lokale basis van de partij. Zij is niet alleen lokaal overigens: Judith krijgt een boel steun uit Afrika. 

Bas krijgt zijn steun van normale leden met name uit werkgroepen (8), maar ook van zijn collegas uit de programmacommissie: professor Ruth Oldenziel en korstondig kamerlid Arie van den Brand. Bas moet het hebben van de inhoud boven de politiek ervaring en connecties.

Alexander krijgt, in een uitgebreide brief, steun van de Vlaamse MEP Bart Staes. Maar doet het daarmee niet beter dan Tineke die ook al een zittend Europarlementarier achter zich heeft.

Niels mag dan wel geen steunbetuigingen verzamelen, in zijn geval spreekt DWARS zich al voor hem uit en doet het heel redelijk qua steun van gloggers, waar al lang over zijn deelname werd gespeculeerd. Niels toont zich hiermee een kandidaat van de nieuwe generatie, voor wie endorsements, net overgewaaid uit Amerika, al weer passe zijn.

  Nu maar hopen dat al die mensen die hun steun hebben uitgesproken ook gaan stemmen, dan is de opkomst vast hoger dan bij het ledenreferendum in de PvdA, waar de teller vandaag op 2% is blijven steken.

Leave a Reply