Blast from the past: het referendum van 1993

De hele GroenLinkse blogsfeer is er vol van: het lijsttrekkersreferendum voor de Europese Verkiezingen. Wordt het Niels, Judith, Alexander, Tineke of Bas? Maar dit is niet het eerste referendum binnen GroenLinks. Al in 1993 hield GroenLinks een referendum over het lijsttrekkerschap, met dramatische gevolgen.

Nadat Ria Beckers, fractievoorzitter vanaf 1989 de politiek verlaten had moest er een nieuwe politiek leider gekozen worden, met name met oog op de aankomende kamerverkiezingen. Er werd een referendum uit geschreven. Weinig serieuze kandidaten leken te poken. Paul Rosenmöller en Ina Brouwer wilden zich geen kandidaat stellen omdat zij meende dat het lijsttrekkerschap een te grote druk op hun familie leven zou leggen. De partijraad maakte het duo-lijsttrekkerschap mogelijk. Rosenmöller en Brouwer vormde allebei een duo. Rosenmöller met kamerlid Leoni Sipkes en Brouwer met Mohammed Rabbae, een onbekende binnen de partij. Ook stelden zich enkele individuen zich kandidaat waaronder later TK-lid Ineke van Gent, later partijvoorzitter Herman Meijer en toenmalig senator Wim de Boer. Na een tweede ronde wonnen Brouwer en Rabbae nipt.

De verkiezingen werden een debacle. GroenLinks verloor een van zijn zes zetels. Brouwer trok zich terug als partijleider en Rosenmöller werd fractievoorzitter. Referenda werden binnen GroenLinks afgeschaft … tot 2008.

De keuze voor Brouwer is uitgebreid wetenschappelijk onderzocht. De data zegt iets over de keuze van GroenLinksers in de begin jaren, maar kan misschien ook wel wat indiceren over de keuzes van huidige GroenLinksers. De conclusies:

  • Bloedgroepen deden er al in de beginjaren niet toe. Het zal dus nu ook helemaal geen rol spelen. Dat is zonde voor Judith en Alexander die nog voortkomen uit een bloedgroep (PSP);
  • Geslacht destemeer. GroenLinksers zijn dol op vrouwelijke leiders. Dit in het voordeel van Tineke en Judith. Dit overigens terwijl GroenLinksers met mannelijk leider het electoraal het best deden (Wim de Boer, Joost Lagendijk, Paul Rosenmöller waren lijsttrekker bij onze grootste overwinningen);
  • Ervaring is relevant maar niet doorslaggevend. Dat is goed voor Tineke en Alexander.

Al met al maakt Tineke volgens deze fingerspitzeninschatting de meeste kans: vrouw en ervaren.

Leave a Reply