Onzin van polarisatie

Bos pleit voor polarisatie, daar is dan in de PvdA dan weer veel discussie over. Maar Bos heeft er weinig van begrepen. Bos is niet in de positie om politiek te polariseren en sociale polarisatie moet geen partij politiek.

Politieke polarisatie moet gebaseerd zijn op een meerderheidsstrategie. Het doel van de PvdA was om een progressieve meerderheid te vormen. Het doel was om het afkalvende Christelijke blok op te breken en uit elkaar te spelen. Er was een perspectief op een progressieve meerderheid omdat er in het Christelijke blok een boel linkse mensen zaten.
Die strategie was niet geslaagd: de PvdA haalde geen meerderheid en moest een coalitie vormen met dezelfde Christelijke partijen. Overigens Nederland kwam het dichtst bij een linkse meerderheid in heel anderen tijden 78 zetels linkse zetels (PvdA, D66, GL, SP en RPF). Tijden van politieke consensus en compromissen.
Er is nu geen perspectief op een linkse meerderheid. Als je de peiling ziet en de politieke trends sinds 2002 is de kans op een rechts-conservatieve meerderheid veel groter. Post-Fortuynistisch rechts breekt de traditionele alliantie van linkse arbeiders in de oude wijken en de progressieve intellectuelen van de grachtengordel op. Het is niet "wij" links die moeten polariseren, we moeten juist op zoek naar wat links en progressief kan binden!

Okay, politieke polarisatie lijkt me niet de weg voor de PvdA. Een sociale polarisatie strategie om de emancipatie van Moslims te ondersteunen, net als de emancipatie van vrouwen, homo’s en arbeiders. Dat is de grootste onzin ooit: de sociale polarisatie van de jaren ’70 was niet gebaseerd op partij politiek, maar op groepen van vrouwen en homo’s zelf, die zelf de sociale strijd aan gingen om zichzelf te emanciperen. De witte mannen van de PvdA kunnen geen moslim vrouwen emanciperen door polarisatie. Alleen als moslim vrouwen zelf, met hun eigen vaders en broers het conflict opzoeken over hun eigen positie. De PvdA wil polariseren over de Islam in Nederland om hen zo te emanciperen met een verwijzing naar de homo en vrouwenbeweging. Maar zij polariseerden zelf over hun eigen positie.

Die progressieve sociaal-liberaal Bos wil terug kijken naar betere tijden voor links om daar inspiratie te halen voor zijn huidige politieke strategie. Waarom haalt hij dan geen inspiratie uit de jaren ’90: een bloeitijd voor progressieve en linkse politiek gebaseerd op politieke consensus en individuele emancipatie.

Leave a Reply