Orgaandonatie

Na de geniale donorshow van BNN is de discussie over orgaandonatie weer helemaal terug. GroenLinks pleit nu voor het nee-tenzij stelsel, wat als je het mij vraagt een radikale inbreuk is op liberale principes.

Een van de kernprincipes van het liberalisme is het idee dat mensen hun eigen lichaam bezitten: “Self-ownership”. En dat je hier alleen maar vrijwillig afstand van kan doen. Ik ben ten minste meester van mijn eigen lichaam. Hieruit leidt bijvoorbeeld Locke zijn hele theorie van bezit af, die later door Nozick is over genomen. Maar ook het verbod op slavernij is hierop gebaseerd. En werk van libertarisch-socialistische filosofen als Cohen. Dit principe leidt tot een zeer progressieve medische ethiek. Mensen mogen zelf beslissen of zijn een abortus willen, euthanasie of suicide willen plegen, hun lichaam willen verbouwen of vervuilen enz.

Het uitgangspunt van het “nee ten zij”-stelsel van orgaan donatie is echter het tegenover gestelde. Niet de burger beschikt in principe over zijn eigen lichaam maar de overheid. Na overlijden wordt, als je geen bezwaar maakt, je lichaam het bezit van de staat en niet van de na bestaanden, die wel de rest van de erfenis krijgen. Hiermee wordt dus het idee dat jouw lichaam van jou zelf en dat jij er zelf mee mag doen wat je wilt, radicaal geschonden. “Vrijzinnig links” noemt men dat, ik denk eerder aan totalitair links dan …

Leave a Reply